Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Turkse persvrijheid onder druk - Costa Rica: een groene oase - Vrouwen vrezen Talibanonderhandelingen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Turkse persvrijheid verder onder druk

vanaf 00:00:40

Als journalist werk je in Turkije niet zonder gevaar.Turkse collega's betalen een hoge prijs voor hun werk. Volgens de internationale organisatie Reporters without Borders loop je in Turkije het hoogste risico op een gevangenisstraf. Zo moet de journalist Pelin Unker binnenkort dertien maanden de gevangenis in. Tan Tunali, zelf journalist en bestuurslid van Röportaj (een stichting ter bevordering van de Turkse persvrijheid), schuift op de Internationale Dag van de Persvrijheid bij ons aan.

Costa Rica: een groene oase

vanaf 00:07:34

Als we het over Midden-Amerika hebben, gaat het vaak over migranten die voor geweld vluchten. Het kleine Costa Rica lijkt in die roerige regio een uitzondering op de regel. Daar zijn ze vooral bezig met hoe ze het land nóg groener kunnen maken. President Carlos Alvarado heeft een ambitieus plan gelanceerd. Koen Voorend, docent aan de Universiteit van Costa Rica, legt uit hoe de Costa Ricanen voor het jaar 2050 af willen van alle fossiele brandstoffen.

Vrouwen vrezen Talibanonderhandelingen

vanaf 00:15:26

De Afghaanse Taliban is aan de zesde ronde van de onderhandelingen met de Amerikanen in Qatar begonnen. Kortom: hoopvol nieuws. Maar waar zijn de democratisch gekozen Afghaanse regering én de vrouwen? Anne Kwakkenbos, Gender, Peace & Security-expert van hulporganisatie Cordaid, lobbyt voor Afghaanse vrouwen aan de onderhandelingstafel.

advertentie