Petitie Frankrijk; Coalitie Spanje; Verkiezingen Taiwan

Petitie Frankrijk; Coalitie Spanje; Verkiezingen Taiwan

Petitie Frankrijk; Coalitie Spanje; Verkiezingen Taiwan

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Linkse petitie in Frankrijk

vanaf 00:00:41

Vandaag besteedde de Franse krant ‘Liberation’ maar liefst acht pagina’s aan een oproep van een groep bekende intellectuelen om voorverkiezingen te houden in de Parti Socialiste van president Hollande. In Parijs zit correspondent Frank Renout.

Coalitie in Spanje nog ver weg

vanaf 00:06:02

De Spaanse coalitiebesprekingen zitten muurvast. Bij de verkiezingen eind december kregen de twee traditionele partijengezelschap van twee nieuwkomers. Daarmee is het parlement nu niet alleen verdeeld tussen links en rechts, en nationaal en regionaal, maar ook tussen traditioneel en hervormend. Tot overmaat van ramp rommelt het weer in de regio Catalonië, waar een nieuwe regering binnen 18 maanden onafhankelijkheid wil. Een echte hersenbreker dus die we gaan bekijken met voormalig NRC-correspondent in Spanje Merijn de Waal.

Oppositie op winst in Taiwan

vanaf 00:14:42

Zaterdag worden in Taiwan, zowel parlements- als presidentsverkiezingen gehouden. Volgens de peilingen zetten die de verhoudingen in het land op z’n kop en kan het ook gevolgen hebben voor de relatie met grote broer China. Vanuit de studio in Londen sinologe Linda van der Horst, die kort geleden terugkeerde uit Taiwan.

Dictator van het jaar 2015

vanaf 00:21:51

Bureau Buitenland organiseert dit jaar Dictatorverkiezingen nieuwe stijl. Het gaat daarbij niet om de oude rotten in het vak, maar om aanstormend talent. Leiders die nog geen dictator zijn maar wel aardig op weg om de kneepjes van het martelen en censureren onder de knie te krijgen. Vanavond hebben wij de tweede kandidaat, die wordt gepresenteerd door journaliste Rena Netjes.

advertentie