Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

De 9 mei beweging - Angst en hoop in Gambia

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Meer escalatie Zuid-Soedan gevreesd

vanaf 00:00:53

Vandaag verklaarde een Amerikaanse topdiplomaat dat de Zuid-Soedanese regering troepen verplaatst naar het zuiden van het land. In deze regio, Equatoria genaamd, steken dagelijks duizenden vluchtelingen de grens over naar Oeganda. En de VN waarschuwt al langer voor een genocide. Lotje de Vries, Zuid-Soedandeskundige aan de Universiteit van Wageningen.

Wake-up call voor Europa

vanaf 00:06:43

“De Europese Unie dreigt uit elkaar te vallen. De Brexit en de overwinning van Donald Trump zullen extreme gevolgen hebben voor de Europese eenheid. Tijd dus voor actie”. Dat vreest een voornaam gezelschap van Europese kunstenaars, schrijvers en politici waaronder Wim Wenders en David van Reybrouck. Zij richtten de 9 Mei Beweging op en beginnen in januari met campagnes voor mobilisatie van de publieke opinie. Een van de leden is de Nederlandse oud-politicus René van der Linden.

Angst en hoop in Gambia

vanaf 00:17:25

“Ik zal het Gambiaanse volk dienen en dit land regeren voor een biljoen jaar als God het mij geeft,” zei Yahya Jammeh in 2011 tegen de BBC, toen hij aan zijn 17e jaar als president begon. Toch zijn er morgen verkiezingen, met verenigde oppositie, in het kleinste land van Afrika, dat in het Westen vooral bekend is om zijn sekstoerisme onder oudere vrouwen. Maar waar de bevolking vooral te maken krijgt met armoede en gebrek aan mensenrechten. Gaat daar na morgen een frisse wind waaien? Dat bespreek ik met Marloes Janson, antropoloog, die onderzoek deed in Gambia.

advertentie