Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Referendum Italië - Veiligheidstroepen India- Demonstratie Maleisië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Renzi en z'n referendum

vanaf 00:00:30

Het wordt spannend voor de Italiaanse premier Matteo Renzi. Vanavond worden de laatste peilingen bekend, waarna een peilloze periode volgt tot aan het referendum over zijn plannen voor politieke hervormingen op 4 december as. Al tijden gaan de Nee-stemmers op kop. Verliest Renzi het referendum dan treedt hij af, zo liet hij weten. En op politieke instabiliteit in dit land zitten de andere EU-landen niet te wachten.Italië-kenner Bas Mesters maakt vanavond de balans op.

Bersih in Maleisië

vanaf 00:10:23

Morgen staat een grote demonstratie gepland in Maleisië, maar de regering doet er alles aan om die de kop in te drukken.Vandaag zijn twee van de organisatoren opgepakt. Zij horen bij de protestbeweging ‘Bersih’, wat ‘schoon’ betekent. Deze beweging is uit op meer democratie. Kris Ruijgrok, onderzoeker naar de Bersih beweging, vertelt hierover vanuit de hoofdstad Kuala Lumpur.

Weerstand in India tegen optreden eigen troepen

vanaf 00:15:15

Een groeiend aantal burgers in India heeft schoon genoeg van het brute optreden van de eigen veiligheidstroepen in Kashmir. Al bijna 30 jaar is daar de ‘Armed Forces Special Powers Act’van kracht, waardoor Kashmir wordt behandeld als bezet gebied. Een van de misstanden is dat heel veel demonstranten blind worden door gebruik van kleine loden kogeltjes door de politie. India-deskundige Carolien Stolte,verbonden aan de Universiteit van Leiden, is bij ons te gast.

advertentie