Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Polen negeert EU - De vergeten oorlog in Darfur- Geweldkunstenaars in Mexico

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Polen negeert de EU

vanaf 00:02:09

Voor de Poolse regering is een belangrijke deadline om de benoeming van 2 hoge rechters terug te draaien afgelopen. Die benoeming is volgens de EU een groot gevaar voor de Poolse democratie en rechtsstaat. Gisteren liet de Poolse premier weten daar geen boodschap aan te hebben. Gaat Brussel zijn tanden laten zien?Vanuit Krakau, correspondent Michiel Driebergen.

De vergeten oorlog in Darfur

vanaf 00:06:34

Als er één conflict is waar we bijna nooit meer iets van horen dan is het wel Darfur. Weet u het nog? 12 jaar geleden zamelden de collega’s bij 3FM nog honderdduizenden euro’s in voor de noodhulp in Sudan. Maar de oorlog gaat onverminderd door. En hoe: in sommige gebieden zijn al jaren geen journalisten of hulporganisaties geweest - de Soedanese overheid weigert alle toegang. Toch lukte het journalist Klaas van Dijken om samen met fotografe Adriane Ohanesian via smokkelroutes de bergen van Jebel Marra te bereiken. Drie weken verbleven zij daar tussen de strijders en ontheemden. Met zijn verhalen over Darfur is Klaas één van de drie genomineerden voor de Best Report Award van Free Press Unlimited en het Postcodeloterijfonds. Vanavond vertelt hij in Bureau Buitenland over zijn ervaringen in Sudan.

Geweldkunstenaars in Mexico I

vanaf 00:20:53

Het extreme en aanhoudende drugsgeweld in Mexico beroert niet alleen activisten en politici maar ook kunstenaars. Collega Edwin Koopman reisde naar Mexico en maakte er een tweeluik over. Vandaag deel een over architect en beeldend kunstenaar Pedro Reyes. Hij kreeg 6700 in beslag genomen vuurwapens aangeboden en bouwde ze om tot muziekinstrumenten…

advertentie