Bureau Buitenland

9 december 2014

Bureau Buitenland

9 december 2014

Farc; Ebola-bestrijding; Afghanistan

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Senaatscommissie: CIA praktijken wreder en omvangrijker dan gedacht

vanaf 00:05:05

Commissie senaat veroordeelde CIA voor „deception and brutality”  Belangrijkste conclusies van de samenvatting: de CIA praktijken waren wreder en omvangrijker dan gedacht – het Witte Huis werd misleid over het hele programma – het martelprogramma leverde geen goede intelligence op. Daarover spreken wij met Sophie in 't Veld, lid van het Europees Parlement voor D66 en Jeroen Recourt, Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid en woordvoerder Veiligheid en Justitie. 

De FARC over eventuele berechting

vanaf 00:24:43

Morgen worden in Havana de vredesbesprekingen hervat tussen de Colombiaanse regering en de Farc. Die waren vorige maand opgeschort na de ontvoering van enkele hoge militairen door de guerrilla. Op de agenda staan de slachtoffers van het gewapend conflict, die in delegaties naar Cuba reizen om bij de gesprekken aan te schuiven. Eerder hoorden we bij Bureau Buitenland hoe een hen de ontmoeting beleefde met de guerrilleros die haar familie vermoordden. Vandaag horen we de ervaringen van de andere kant. Collega Edwin Koopman belde met commandante Victoria Sandino, lid van de Farc-delegatie in Havana en vroeg haar hoe zij het vindt om oog in oog te staan met slachtoffers.

Daktuinen in Sjanghai

vanaf 00:32:00

Zelfs in een land dat bekend staat om zijn vervuiling en betonnen hoogbouw, is er behoefte aan groen. Nu de middenklasse in China steeds meer te besteden krijgt, gaat ze op zoek naar een mooie eigen tuin. Om in te ontspannen, maar ook om zelf schone en eetbare groenten verbouwen. Een reportage van correspondent Eefje Rammeloo over de tuinen op daken van de wolkenkrabbers in Shanghai

Eén land: drie presidenten?

vanaf 00:37:30

Eén land, drie presidenten. Zo wordt de huidige situatie in Afghanistan wel beschreven. Want ondanks de vorming van een regering van nationale eenheid tussen Ashraf Ghani en Abdullah Abdullah, blijft de oude president Karzai nog steeds een rol spelen in het politieke proces. Journalist Bette Dam is net terug uit het land waar ze eerder vijf jaar woonde. En waar ze nu tien dagen was, ten tijde van een regen aan aanslagen. 

Cursus Internet Veiligheid

vanaf 00:49:11

Voor activisten in landen met een autoritair bewind heeft de digitale revolutie niet alleen maar voordelen opgeleverd. Het vergemakkelijkt namelijk ook het onderscheppen van hun communicatie of politiek gevoelige informatie. Om daar wat aan te doen haalde de Nederlandse organisatie Justitia et Pax een twintigtal mensenrechtenactivisten uit de hele wereld naar Den Haag voor een cursus over veilige wachtwoorden en versleutelde email berichten. Collega Edwin Koopman sprak een aantal deelnemers over hun ervaringen met hackers en spionnen. 

advertentie