Bureau Buitenland

16 december 2014

Bureau Buitenland

16 december 2014

De vrije val van de roebel; Aanpak ebola wereldwijd; Mislukking Internationaal Strafhof

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Russische roebel in vrije val

vanaf 00:06:15

Paniek op de Russische markten waar de roebel steeds verder naar beneden keldert. De Russische munt is dit jaar in waarde gehalveerd. Is een nieuwe roebelcrisis aanstaande? En wat voor invloed kan dit hebben op de Russische regering en president Poetin? Aan de telefoon Derk Sauer. Foto: Flickr/Alexandr Samoyluk

De wereldwijde aanpak van ebola

vanaf 00:17:45

Nog altijd is de Ebola epidemie in West-Afrika niet onder controle. Hoe goedbedoeld de intenties ook zijn; de uitvoering blijkt door een gebrek aan coördinatie in de praktijk slecht uit te pakken.De Verenigde Naties uiten grote zorgen, maar een stevige humanitaire interventie blijft uit. Ondertussen blijft het virus voortwoekeren en kost het dagelijks nog talloze mensenlevens. Unicef meldt dat er mogelijk al 10.000 kinderen wees zijn geworden door Ebola. Waarom wordt ebola een jaar na patient zero nog steeds niet goed aangepakt? Vanavond in ons geobureau daarover in ons geobureau een discussie tussen journaliste Linda Polman en Cees Wittebrood, voorzitter van de Ebola taskforce van de Europese Unie.

Ben Bot over CIA-rapport

vanaf 00:32:50

Zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement wordt deze week het Amerikaanse senaatsrapport over de CIA besproken. In Bureau Buitenland een gesprek met Ben Bot: in de tijd dat de eerste geruchten over dit geheime CIA-programma naar buiten kwamen, in 2005, was hij minister van Buitenlandse Zaken.

De mislukking van het Internationaal Strafhof

vanaf 00:45:36

Aanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof staakt voorlopig het onderzoek in de Sudanese regio Darfur. Dat nieuws kwam een week nadat het Strafhof in Den Haag de zaak tegen de Keniaanse president Kenyatta liet vallen. Ze kreeg het bewijs niet rond. Sinds de oprichting van het Strafhof twaalf jaar geleden, zijn er nog maar twee verdachten veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Het gaat niet goed met het Internationaal Strafhof. Zoveel is duidelijk. Journalist Tjitske Lingsma volgde het Strafhof vier jaar lang en schreef er het boek All Rise over.

advertentie