Bureau Buitenland

18 december 2014

Bureau Buitenland

18 december 2014

Verplicht gesluierd op Sumatra; onze man in Teheran; diplomatieke banden Cuba en VS;

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Putins eindejaarsconferentie

vanaf 00:06:36

Het was een bewogen jaar voor de Russische president Poetin: de annexatie van de Krim, de crisis in Oost-Oekraïne en de daaropvolgende sancties vanuit het westen. En als klap op de vuurpijl nu de spectaculaire daling van de roebel: niet zo gek dat dit jaar met extra belangstelling werd uitgekeken naar zijn grote eindejaarsconferentie. Ruim 1000 journalisten uit binnen- én buitenland waren aanwezig. Is het vuur hem aan de schenen gelegd? We vragen het Hubert Smeets.

Verplicht gesluierd op Sumatra

vanaf 00:17:12

In de stad Padang, op Sumatra, worden meisjes die niet moslim zijn verplicht de hoofddoek te dragen. Wie weigert kan van school worden gestuurd of krijgt een onvoldoende op het rapport. En Padang is niet de enige plaats in Indonesie waar de hoofddoek op openbare  scholen verplicht wordt ingevoerd: volgens Human Rights Watch moet de sluier al gedragen worden op twintig procent van alle overheidsscholen. Hoe verhoudt zich dit tot de vrijheid van godsdienst en die van minderheden, want officieel is Indonesië geen Islam-staat? Een reportage uit Padang van correspondent Wilma van der Maten.

Onze man in Teheran

vanaf 00:32:03

Vier lange jaren duurde het voordat Iran-correspondent Thomas Erdbrink en de VPRO toestemming kregen om een reisserie in Iran te maken. Het wachten werd beloond. Vanaf zondag 18 januari is ‘Onze man in Teheran’ te zien op de Nederlandse televisie en op de website van The New York Times, die delen van de serie ook uitzendt. Erdbrink, werkzaam voor NRC Handelsblad, de NOS en de New York Times, is even in Nederland voor de afronding van de serie. Over deze serie en over zijn 12-jaar als journalist in het veranderende Iran schuift Thomas Erdbrink vanavond aan.

Cuba zonder Amerikaans embargo?

vanaf 00:49:08

Vijftig jaar Amerikaans embargo heeft niets opgeleverd en daarom moet het roer om. Dat zei Barrack Obama gisteren toen hij een ommezwaai aankondigde binnen zijn Cuba-beleid.Maar gaat het nieuwe beleid dan WEL werken? Wat kan er gaan veranderen en wat zijn de belangen van Cuba eigenlijk bij de deal met “Het Imperium”? Met Cubakenner Kees van Kortenhof.

advertentie