Bureau Buitenland

26 augustus 2014

Bureau Buitenland

26 augustus 2014

Sri-Lanka; De zomer van de chaos; Indonesië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mogelijk eind van Gaza-oorlog

vanaf 00:05:26

De straten in Gaza lopen vol met blije mensen. Want in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn Israël en Hamas het eens geworden over een bestand voor onbepaade tijd. De zoveelste bestand in zeven weken van harde gevechten. Dus vragen we ons af of al die straatfestiviteiten in de Gaza-strook niet een beetje voorbarig zijn? Vanuit Amman in Jordanië hebben we Mouin Rabbani aan de lijn,hij is verbonden aan het Institute for Palestine Studies. 

Leven in Marioepol

vanaf 00:09:40

In het oosten van Oekraïne zouden separatisten bezig zijn met een grootscheeps offensief. Ze zouden oprukken naar de havenstad Marioepol. Floris Akkerman, reizend correspondent in de voormalig Sovjet-Unie was onlangs in dat gebied.

Vergeten door het Vaderland

vanaf 00:17:47

Blond met blauwe ogen. Inmiddels hoogbejaard en helemaal grijs, maar het Nederlands nog steeds machtig. In Indonesische steden zoals Jakarta, Denpasar en Surabaya leeft een vergeten groep van 600 ouderen van Nederlandse afkomst.Het gaat om Hollandse kinderen die ten tijde van de dekolonisatie tussen wal en schip zijn geraakt. Ze konden of mochten ten onrechte niet meer naar Nederland. Daardoor hebben ze nu - op hoge leeftijd - geen recht op AOW of pensioen. In Bureau Buitenland een reportage van Wilma van der Maten, over vergeten ouderen: een kwetsbare groep waarvoor Nederland misschien nog de verantwoordelijkheid voor een fatsoenlijke oude dag draagt.

Geen VN-onderzoek in Sri Lanka

vanaf 00:27:29

Als het aan de president van Sri Lanka ligt komt er geen VN-onderzoek naar mensenrechtenschendingen tijdens de burgeroorlog die 26 jaar duurde. Dat heeft de president van het land, Mahinda Rajapaksa, vorige week laten weten. Het land voegt zich daarmee bij Noord-Korea en Syrië als het gaat om weigeren van VN-onderzoek binnen de landsgrenzen. De overwinningsvrede die de Sri Lankaanse regering in 2009 behaalde staat nog als een huis, maar voor hoe lang? Een gesprek daarover met Bart Klem. Hij promoveerde op Sri Lanka en doet er al jaren onderzoek. Hij kwam er zo’n 30-40 keer.

Bellen met de wereld: Spaanse klokkenluider

vanaf 00:37:20

In zijn boek “Een stap naar voren” onthult de Spanjaard Luis Gonzalo Segura   corruptie en machtsmisbruik binnen het Spaanse leger. 10.000 exemplaren zijn inmiddels verkocht, maar de klokkenluider zelf zit al bijna zes weken achter de tralies. Interviews geven mag hij niet. Toch lukte het collega Edwin Koopman hem aan de telefoon te krijgen.

Geobureau: een zomer vol chaos

vanaf 00:41:29

De Islamitische Staat in opmars in Syrië en Irak. Oplopende spanningen in Afghanistan en Pakistan. Chaos in Libië, Gaza en Israël, Nigeria, de CAR, Zuid-Soedan…en laten we vooral niet de crisis in het oosten van Oekraïne vergeten, waardoor het Westen in een diepe geopolitieke crisis met Rusland verstrikt is geraakt. Deze zomer kwam alles tegelijk op ons af, waardoor des te meer bleek hoe onvoorspelbaar de wereld is geworden. Zijn er oorzaken aan te wijzen? Hoe staan deze crises in verhouding tot elkaar en wat voor invloed heeft dat op de oude machtsblokken? Zien we een terugkeer van een bipolaire wereld, of gaan we juist een hele nieuwe wereld tegemoet? Daarover praten we in ons Geobureau met Generaal-Majoor B.D. Kees Homan, verbonden aan het Clingendael Instituut, en met Jaïr van der Lijn, onderzoeker bij het Stockholm International Peace Research Institute.  

advertentie