Bureau Buitenland

2 september 2014

Bureau Buitenland

2 september 2014

Management van de wreedheid

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Handboek ISIS Management van de Wreedheid

vanaf 00:04:15

De Islamitische Staat is door de genadeloze onthoofdingen, haar religieuze fundamentalisme en doodsverachting een gevreesde opponent. In twee jaar tijd hebben de soennitische-extremisten in verbazingwekkend hoog tempo grote delen van Irak en Syrië weten te veroveren. Al-Baghdadi’s mannen blijken te werken volgens een goed beschreven strategisch plan. Verslaggever Abdou Bouzerda las met gezaghebbende deskundigen het ISIS handboek 'Management van Wreedheid' en deelt in VPRO’s Bureau Buitenland de bevindingen.

Nog geen nieuwe president in Afghanistan

vanaf 00:31:55

Op 5 april was de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan en nog altijd heeft het land geen nieuwe president. De eerste ronde kwam Abdullah Abdullah als winnaar uit de bus, de tweede ronde wordt gedomineerd door beschuldigingen over en weer van verkiezingsfraude. In Bureau Buitenland een gesprek met het hoofd van de EU-waarnemingmissie bij de verkiezingen: Thijs Berman en met Martine van Bijlert van de Afghaanse denktank Afghanistan Analyst Network.

Geobureau: in de Oekraïnecrisis is ook het Westen een agressor

vanaf 00:43:28

De NAVO-top 2014 was oorspronkelijk bedoeld om nieuwe betekenis te geven aan de verdragsorganisatie, maar door de crisis in het oosten van Oekraïne heeft de bijeenkomst een hele nieuwe lading gekregen: in Wales zal eind deze week worden gesproken over het optuigen van bases in Oost-Europa en het gereedmaken van een snelle interventiemacht. De NAVO wil terug naar kern, maar wat betekent dat eigenlijk? Is het een stap in de goede richting naar het oplossen van het conflict met Rusland? Of speelt het westen juist gevaarlijk spel, en draagt het juist actief bij aan het verhitten van de gemoederen?Daarover in ons Geobureau een discussie met Idesbald Goddeeris, historicus en slavist aan de Katholieke Universiteit Leuven en met Margriet Drent, onderzoeker aan het Instituut Clingendael. 

advertentie