Bureau Buitenland

11 september 2014

Bureau Buitenland

11 september 2014

Schotland onafhankelijk?; Thailand; Libië en Brazilië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Thailand. Het dilemma van een diplomaat

vanaf 00:05:21

Honderd dagen na de coup verkeert Thailand nog steeds in staat van beleg. Legerchef Prayuth Chan-ocha is inmiddels benoemd tot minister-president na een woelig voorjaar lijkt de rust teruggekeerd in de straten van Bangkok. Maar in een vandaag verschenen rapport van Amnesty International waarschuwt de organisatie voor ernstige schending van mensenrechten door de militaire junta.  En ook met de economie gaat het niet goed: van een veelbelovende groei valt het land dit jaar terug naar één van de meest traag groeiende economieën in Azië.  Hoe is het om als diplomaat te werken in een land waar net een staatsgreep is gepleegd? In Bureau Buitenland is Joan Boer te gast, Nederlands ambassadeur in Thailand.

Schotland: Yes or No

vanaf 00:16:32

“Wie het stadje Stirling bezit, controleert Schotland”, dat geldt sinds de beroemde slag bij Bannockburn – die vlakbij Stirling woedde – als Schots gezegde. De campagne om op 18 september het referendum over de onafhankelijkheid te winnen, woedt dan ook hevig in deze plaats. Verslaggever Sophie van Leeuwen volgt Scott Farmer, de leider van de Scottish National Party in Stirling, en heeft een ontmoeting met een heuse Robert the Bruce.

Stemmen uit Libië

vanaf 00:25:44

Een paar jaar na de Westerse interventie is de Libische staat gedesintegreerd. Om te ontsnappen aan gewelddadige milities heeft de regering zich zelfs tijdelijk teruggetrokken op een cruise schip. Overal kan geweld tussen rivaliserende fracties en stammen oplaaien en banditisme viert hoogtij. Hoe is het om te leven te midden van deze chaos? Verslaggever Abdou Bouzerda sprak met gewone burgers verspreid over het hele land. Begrijpen zij zelf nog wat er gaande is en hoe houden zij het hoofd boven water?Een reactie van arabiste Nicolien Zuijdgeest, onlangs in Tripoli als trainer, namens een Duitse en Franse organisatie,  behulpzaam bij het opbouwen van maatschappelijke organisaties, waaronder een vrouwenorganisatie.

Buitenlandpanel: Verkiezingen in Brazilië

vanaf 00:43:12

In ons buitenlandpanel reizen we vandaag naar Brazilië. Twee maanden na het WK voetbal vindt daar een hele andere wedstrijd plaats, die gevoerd wordt met felle campagnes. De presidentsverkiezingen op 5 oktober lijken uit te lopen op een nek-aan-nekrace tussen twee vrouwen, waarbij de zittende president Dilma Rousseff het erg moeilijk gaat krijgen. Wat ging er voor haar fout, wat heeft het WK ermee te maken en wat betekent een machtswisseling eigenlijk voor Brazilië als opkomende wereldmacht? In het panel: Kees Koonings, hoogleraar Latijns Amerika Studies in Amsterdam, en journalist en Brazilië kenner Marcel Bayer.

advertentie