Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Zelfmoordaanslagen in Damascus - Bellen met de Wereld: Doodskisten-club in Nieuw Zeeland - Groei versus milieu in Vietnam

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Zelfmoordaanslagen doen Damascus opschrikken

vanaf 00:00:48

De Syrische hoofdstad Damascus wordt de laatste dagen geteisterd door zelfmoordaanslagen. In één week zijn er tientallen slachtoffers gevallen. Gisteren was het weer raak, toen zelfmoordterroristen zich opbliezen bij een rechtbank en restaurant. Alles wijst er op dat de Syrische afdeling van Al-Qaeda, Tahrir al-Sham, hier achter zit. Maar de organisatie zelf ontkent in alle toonaarden. Als dat klopt, wie zit dan wel achter deze reeks aanslagen? Arabist Leo Kwarten, net terug uit Damascus, vertelt wat deze nieuwe terreurgolf betekent voor de Damascenen en het Assad-regime.

Bellen met de wereld: Doodskisten-club in Nieuw Zeeland

vanaf 00:12:02

In het stadje Rotorua in Nieuw-Zeeland heeft een groepje ouderen een nieuwe hobby ontdekt. Elke week komen ze gezellig samen. Niet om te bingo'en of te breinen, nee: om hun eigen doodskisten te bouwen én te decoreren. Collega Lorenzo Fränkel belde met Katie Williams, de 77-jarige oprichtster van de Kiwi Coffin Club, en vroeg haar hoe ze op het idee kwam haar toekomstige grafkist te versieren.

Groei versus milieu in Vietnam

vanaf 00:16:05

Vietnam is een van de hardst groeiende economieën ter wereld. De koffiebonen, rijst en garnalen uit de Mekongdelta gaan de hele wereld over. Maar daarmee loopt het land ook op tegen de grenzen van het milieu. We spreken erover met Jotte de Koning die promoveerde deze week aan de TU in Delft promoveerde op duurzame consumptie in Vietnam.

advertentie