Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

VS en Turkije op ramkoers? - Oprechtheid als propagandamiddel.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Onslag FBI-directeur

vanaf 00:00:52

Donald Trump heeft onverwacht FBI-directeur Comey ontslagen. Officieel vanwege de fouten die hij heeft gemaakt in het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton, maar ja, toevallig ook de man die het onderzoek leidde naar banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Daar is al veel over gezegd, maar kort geleden kwam naar buiten dat dezelfde Comey precies voor dat onderzoek meer geld heeft gevraagd aan de man die nu aan Trump adviseerde om hem te ontslaan. Volkskrant-correspondent Michael Persson over hoe dat nieuws is gevallen.

Geobureau: Trump bewapent Koerden

vanaf 00:06:48

De Amerikanen gaan hun Syrisch-Koerdische bondgenoten in de strijd tegen IS bewapenen. Deze militie moet met de hulp van Amerikaanse strijdkrachten helpen Raqqa, de onofficiële hoofdstad van het kalifaat in Syrië, te heroveren. Het Amerikaanse besluit is een klap in het gezicht van de Turkse president Erdogan. Hij beschouwt de Koerdische strijders als onderdeel van de in zijn land verboden PKK. Saillant detail: Erdogan reist volgende week af naar Washington om Trump te ontmoeten.De grote vraag is: wat betekent deze zet voor de relatie tussen de twee NAVO-landen? We praten erover in ons Geobureau met VPRO-journalist en Turkije-deskundige Halil Özpamuk en defensiespecialist Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies.

Oprechtheid als propagandamiddel

vanaf 00:18:35

Jezelf oprecht noemen en je tegenstanders als boeman neerzetten. In de Russische politiek is het een diepgewortelde tactiek. Hoe zorgt een man als Vladimir Poetin er anders voor dat miljoenen mensen hem als leider accepteren? In een tijdperk waarin de term 'fake news' te pas en te onpas wordt gebruikt, is het belangrijker dan ooit om als wereldleider oprecht over te komen. Bij ons in de studio hoogleraar Russische en Slavische studies en cultuurhistorica Ellen Rutten. Zij schreef hierover het boek Sincerity after Communism, onlangs gepubliceerd door Yale University Press.

advertentie