Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Advocaat klaagt China aan voor luchtvervuiling; Iran in het vizier van Trump

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Australie en de lange arm van China

vanaf 00:01:08

In het Westen maken we ons zorgen om de lange arm van Moskou en Ankara. Aan de andere kant van de wereld, in Australië, is China de grote vrees. Niet onterecht, nu bekend is geworden dat de Chinese overheid zich via allerlei manieren bemoeit met de Australische politiek. Wouter van Cleef, Oost-Azië correspondent van dagblad Trouw legt uit hoe dat zit.

Advocaat klaagt China aan voor luchtvervuiling

vanaf 00:07:44

In Beijing komen deze week ministers uit de hele wereld bijeen om over Clean Energy en de milieuproblematiek te praten. Nu Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs is gestapt, zijn alle ogen op China gericht. Opmerkelijk, want China kampt zelf al jaren met ernstige uchtvervuiling. Advocaat Yu Wensheng stelt hier de Chinese overheid voor verantwoordelijk en sleept die zelfs voor de rechter. Collega Cindy Huijgen belt met Yu over zijn aanklacht.

Iran in het vizier van Trump

vanaf 00:11:06

Amerika kiest onder leiding van Trump voor een hardere lijn tegen Iran. Dit tot genoegen van traditionele bondgenoten inde regio, zoals Israël en Saudi-Arabië. Het eerste concrete teken van dit agressieve beleid is de aanstelling van een CIA -havik, met de bijnaam Ayatollah Mike, als nieuw hoofd van spionage-operaties tegen Iran. Na jaren van politieke toenadering onder onder Obama, kiest de VS nu ondubbelzinnig de kant van de soennitische hardliners tegen Iran als sjiitische macht in de regio. In ons Geobureau arabist Leo Kwarten en Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants over de gevolgen van deze nieuwe koers van Trump.

advertentie