Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Burkina Faso: mode tegen migratie; De EU-Afrika top

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Giro d'Italia start in West-Jeruzalem

vanaf 00:01:12

In mei 2018 start de Giro d' Italia in West Jeruzalem. En de organisatie zegt dat ze er een fijn puur sportfeestje van gaan maken, maar dat blijkt nu al een tikje naïef. Gisteren werd de Israëlische regering boos omdat de Giro zegt dat de ronde uit West- Jeruzalem vertrekt. Terwijl er voor de Israëli's maar één en ondeelbaar Jeruzalem bestaat. Zoals bekend denken de Palestijnen daar sinds de bezetting van Oost-Jeruzalem in 1967 anders over en die zijn boos dat de Giro überhaupt in Israël start, omdat daarmee de bezetting witgewassen zou worden. Wielerfanaat en oud- premier Dries van Agt geeft zijn eerste reactie bij ons.

Burkina Faso: mode tegen migratie?

vanaf 00:06:10

Nederland wil “de grondoorzaken van migratie wegnemen”, zo staat te lezen in het nieuwe regeerakkoord.Door te investeren in ontwikkelingshulp help je mensen aan werk. Want wie werk heeft, komt niet in de verleiding om te migreren - zo is de gedachte. In het tweede deel van onze reportage-serie uit Burkina Faso, nemen verslaggevers Saskia Houttuin en Sarah Haaij een kijkje bij een mode-atelier in de hoofdstad Ouagadougou. Dit atelier wordt gefinancierd met EU-geld en is een van de projecten waar mee men migratie hoopt tegen te gaan.(foto: Saskia Houttuin/Sarah Haaij)

De EU-Afrika top in Ivoorkust

vanaf 00:14:32

Naar aanleiding van ons tweeluik uit Burkina Faso, een studiogesprek met Saskia Houttuin en Sarah Haaij over hun onderzoek naar de oorzaken van migratie. Hoe realistisch zijn alle EU-plannen om jonge mannen te ontmoedigen naar Europa te reizen en hoe kijken Afrikaanse landen zelf tegen migratie aan?