Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Verkiezingen in Nepal - Prins Claus Prijs - De Mexicaanse drugsoorlog

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

"Jeruzalem hoofdstad van Israël"

vanaf 00:00:48

President Trump laat leiders in het Midden-Oosten telefonisch weten dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël wil erkennen. Verwacht wordt dat Trump dit morgen bekend gaat maken. Dit ondanks de felle protesten van verschillende staatshoofden. Vanuit Washington legt NRC-correspondent Guus Valk uit waarom de Amerikaanse leider graag dit besluit wil nemen.

Nepal stemt

vanaf 00:04:09

De Nepalese premier Sher Bahadur Deuba gaat zeker de verkiezingen winnen. Tenminste, dat zegt zijn persoonlijke astroloog. In het Aziatische land gaan miljoenen Nepalezen donderdag naar de stembus voor de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Die worden gezien als de voltooiing van een langdurige overgang naar democratie. Het land ging gebukt onder een langdurige burgeroorlog totdat de koning in 2008 werd afgezet. Coen Pustjens woont in Nepal en is nauw betrokken bij de voorbereidingen van de verkiezingen.(foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA)

Prins Claus Prijs: Het beeld van de indiaan

vanaf 00:10:13

Inheemse filmmakers in Brazilië maken films over hun eigen leven en creëren daarmee een totaal ander beeld van zichzelf dan wij gewend zijn. ' Video in de Dorpen' heet het project dat is bedacht door de Braziliaanse filmer en activist Vincent Carelli. Morgen krijgt hij daarvoor de jaarlijkse Prins Claus Prijs uitgereikt. Collega Edwin Koopman sprak met hem.

Narco blijft de baas in Mexico

vanaf 00:16:51

De Mexicaanse drugsoorlog staat deze week volop in de belangstelling in Nederland. Komende vrijdag krijgt activiste Graciela Pérez in Den Haag de jaarlijkse Mensenrechtentulp uitgereikt. Enkele dagen later komt journaliste Anabel Hernández de jaarlijkse Vrijheidslezing houden. Beide evenementen draaien om de Mexicaanse drugsoorlog en de tienduizenden doden die daarbij ieder jaar vallen. In de studio bijzonder hoogleraar Mexico Studies Wil Pansters van de Rijksuniversiteit Groningen.(foto: EPA/JUAN CARLOS CRUZ)

advertentie