Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Over Barcelona en de wetten van de vrede - Vergeet Noord-Korea niet

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

NRC correspondent Guus Valk, vanuit de Verenigde Staten

vanaf 00:03:03

Steve Bannon, topadviseur van president Trump, vertrekt uit het Witte Huis. Dit is in gezamenlijk overleg besloten meldt woordvoerder Sarah Huckabee Sanders. We praten erover met NRC correspondent Guus Valk, vanuit de Verenigde Staten.

Vergeet Noord-Korea niet

vanaf 00:06:48

Maandag houden de Verenigde Staten en Zuid-Korea gezamenlijk grootscheepse militaire oefeningen die bijna twee weken zullen duren. Noord-Korea beschouwt dit als directe een provocatie. Hoe groot is de kans op escalatie in het Koreaanse schiereiland nu de verhoudingen toch al zo ongelooflijk gespannen zijn? En welke rol speelt buurland China, de grootste handelspartner van Noord-Korea, hierin? Te gast NRC-correspondent Oscar Garschagen, die op uitnodiging van Pyongyang in Noord-Korea is geweest.

Over Barcelona en de wetten van de vrede

vanaf 00:18:21

De aanslag in Barcelona, die tot nu toe aan 14 mensen het leven heeft gekost, drukt Europa weer met haar neus op de feiten:het kan altijd en overal gebeuren, het kan iedereen overkomen. Voor de zoveelste keer in korte tijd wordt een Europees land op de proef gesteld: hoe om te gaan met zulke terreurdaden, en hoe kunnen deze worden voorkomen? De burgemeester van de Franse kuststad Nice, waar vorig jaar 86 mensen om kwamen bij een vergelijkbare aanslag met een busje, organiseert eind september een top voor burgemeesters van Europese steden. Want, zegt de burgemeester: “Je kunt geen oorlog winnen met wetten van de vrede”. We spreken erover met arabist en filosoof Chams Eddine Zaougui.