Bureau Buitenland

13 januari 2015

Bureau Buitenland

13 januari 2015

Italië; Saoedi-Arabië en het wahabisme

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Italiaanse president Napolitano treedt af

vanaf 00:04:38

In zijn eindejaarstoespraak zinspeelde hij er al op, maar deze week gaat het toch echt gebeuren: Giorgio Napolitano treedt af als president van Italië. Geen goed nieuws voor premier Matteo Renzi, want de zoektocht naar een nieuwe president kan zijn eigen regering tot wankelen brengen.  Sinds zijn aantreden een jaar geleden voert Renzi campagne tegen het strikte Europese bezuinigingsbeleid, maar ondertussen stijgt de werkloosheid naar recordhoogtes en wint een wervelwind van rechts, Il Capitano Matteo Salvini, steeds meer aan populariteit. Een gesprek met Bertjan Verbeek, professor Internationale Betrekkingen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Onderwijs in Marokko

vanaf 00:16:06

Niet alleen in Nederland, ook in Marokko is er veel discussie over onderwijs.Want het onderwijs in Marokko blijkt in rap tempo te privatiseren. Het aantal privé scholen neemt snel toe en de vraag is in hoeverre dat de kwaliteit van de publieke scholen uitholt. En wie kunnen zich het privé onderwijs veroorloven, en wie niet? Een reportage van correspondent Rik Goverde.

Ian Buruma over politieke islam

vanaf 00:20:56

Na de bloedige aanslagen van vorige week in Parijs richt het oog van de wereld zich op moslimterrorisme, maar ook op het islamisme. Hoe moet het nu verder met de politieke tak van de islam? Daarover een gesprek met internationaal vooraanstaand schrijver en publicist Ian Buruma.

Bellen met de wereld: Olifanten in Tsjaad

vanaf 00:40:19

De Afrikaanse olifanten worden en masse afgeschoten en ontdaan van hun slagtanden. Behalve in het Nationale Park Zakouma inTsjaad. Daar heeft de parkleiding al een jaar geen enkele vermoorde olifant meer gezien. Hoe hebben ze dat gedaan? Edwin Koopman belde opzichter Rian Labuschagne.

Geobureau: Saoedi-Arabië en het wahabisme

vanaf 00:43:45

Gesteund met oliemiljarden exporteren de Saoedi's het wahabisme, een zeer puriteinse vorm van de islam, naar de westerse wereld. Maar hoe ver reikt hun invloed eigenlijk? In ons Geobureau gaan wij hierover in gesprek met Paul Aarts, Arabist aan de Universiteit van Amsterdam en Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66.

advertentie