Bureau Buitenland

14 januari 2015

Bureau Buitenland

14 januari 2015

Foodsharing in Keulen; Herstelplan Europese Centrale Bank; malariaresistentie

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Syrische vluchtelingen vriezen dood in Libanon

vanaf 00:05:30

In Libanon sneeuwt het en vriezen er door de kou vluchtelingen uit Syrië dood, die leven in slecht op de winter toegeruste tentenkampen. Een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Libanon Hester Somsen.

Wat zijn de kansen voor Draghi's herstelplan?

vanaf 00:13:14

Het einde van de economische crisis leek in zicht, maar Europa heeft te vroeg gejuicht. Het trage economisch herstel vraagt om nieuwe oplossingen; om deflatie tegen te gaan is de Europese Centrale Bank daarom van plan staatsobligaties uit eurolanden op te kopen. Wat houdt dat opkoopprogramma precies in? En zal deze actie van het ECB iets uithalen of staat Europa een nieuwe financiële crisis te wachten?In Bureau Buitenland een gesprek met econoom en financieel journalist Martin Visser.Photo: European Central Bank

Reportage Foodsharing Keulen

vanaf 00:27:10

Dit wordt de eeuw van het samen delen wordt wel gezegd. In Duitsland is de laatste paar jaar een beweging op gang gekomen die voedsel deelt en die Foodsharing heet. Het is een trend, 9000 mensen doen inmiddels actief mee en 90.000 mensen maken gebruik van het voedsel dat op deze manier niet verspild maar gedeeld wordt. Op plekken in de openbare ruimte, zoals buurthuizen of bij mensen aan huis zijn zogenaamde Fair-Teiler, waar mensen het voedsel kunnen ophalen. Rik Delhaas reisde naar Keulen om met een van de vrijwilligers mee te gaan.

Malaria-epidemie dreigt in Zuid-oost Azië

vanaf 00:43:00

Het afgelopen jaar hield de angst voor ebola de wereld in zijn greep. Toch heerst er volgens experts een nog veel grotere medische dreiging: malaria. Jarenlang werd de tropische ziekte effectief bestreden, maar in Zuidoost-Azië is de malariaparasiet resistent geworden voor medicatie. Een regionale epidemie, die zelfs intercontinentaal kan overslaan, dreigt.Hoe heeft het zover kunnen komen en wat moet er gebeuren om deze dreigende crisis het hoofd te bieden?Een gesprek met met Michele van Vugt, jarenlang werkzaam als malaria-arts in de tropen van Zuidoost-Azië en gepromoveerd promoveerd op malariabestrijding aan de Universiteit van Amsterdam. En met entomoloog en malariadeskundige Bart Knols.