Bureau Buitenland

21 januari 2015

Bureau Buitenland

21 januari 2015

Oplaaiende oorlog in OekraÏne; Radio Beur FM in Parijs; Koningshuis van Saud

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Aftreden Pegida-leider Bachmann

vanaf 00:03:02

Het laatste nieuws over het aftreden van Pegida-leider Lutz Bachmann om een oude Hitler foto op Facebook. Is dit het einde van de anti-islam beweging? Daarover praten wij met onze correspondent Bertus Bouwman.

Oplaaiende oorlog in Oekraïne

vanaf 00:06:30

In Donetsk en Marioepol is het geweld tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten de laatste dagen flink opgelaaid. Hoewel het Kremlin dit ontkent zouden begin deze week twee Russische bataljons de grens zijn overgestoken. De Oekraïense president Porosjenko reageerde daarop door 50.000 reservisten te mobiliseren die dit voorjaar nog naar het oosten moeten trekken. Vanavond in Bureau Buitenland over de nieuw ontvlamde strijd Ruslanddeskundige Tony van der Togt, verbonden aan het Instituut Clingendael.

Beur FM in Parijs

vanaf 00:19:14

Morgen houdt NPO Radio 1 de themadag over 'Jouw vrijheid, mijn vrijheid'  naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs. Maar Frankrijk zelf is ook nog altijd niet uitgepraat over de aanslagen van moslimterroristen, begin deze maand. Onder moslims zelf hebben de gebeurtenissen diepe sporen getrokken. De Franse radiozender BEUR FM is een nationale popzender voor jonge allochtonen en moslims. 'Beur' is Franse slang voor ‘noord-afrikanen’. Bij de dagelijkse talkshow van BEUR FM is terrorisme nog steeds elke dag het gesprek van de dag. Correspondent Frank Renout bezocht deze radiozender, aan de rand van Parijs, en ontdekte dat ook hier de beveiliging flink is opgeschroefd.

Geweldadige protesten in Niger

vanaf 00:28:31

De cover van Charlie Hebdo heeft tot geweldadige protesten geleid in de islamitische wereld. Maar nergens in de wereld is het geweld zo geëscaleerd als in Niger. De teller staat inmiddels op 10 doden en ook zouden 45 kerken zijn afgebrand. Een gesprek met de Nederlandse Karin Verheije die  in de Nigerese hoofstad Niamey woont.

Bellen Met De Wereld: stokslagen voor blogger Raif Badawi

vanaf 00:35:14

In de vaste rubriek Bellen Met De Wereld nog meer aandacht voor Saoedi-Arabië: collega Abdou Bouzerda belt met Ensaf Haider, de vrouw van de kritische Saoedische  blogger Raif Badawi. Hij is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, een geldboete en er wachten hem nog 950 stokslagen van de 1000 die hij moet krijgen…

Buitenlandpanel: Het koningshuis van Saoed

vanaf 00:39:30

Saoedi-Arabië maakt zich voor een nieuwe koning. De huidige 91-jarige vorst kampt met ernstige ademhalingsproblemen en de nieuwe koning staat al in de startblokken. Wie is deze kroonprins? En gaat het olierijke land onder een nieuwe vorst ook een andere koers varen? Die laatste vraag is voor de rest van de wereld van groot belang, gezien de geopolitieke rol van Saudi-Arabie in het Midden-Oosten. We bespreken de Saoedische troonopvolging met twee Midden-Oostendeskundigen: Carolien Roelants, NRC-Columnist en mede-schrijver van het boek “ Saoedi-Arabië- De revolutie die nog moet komen.”  En arabist Leo Kwarten die het land jarenlang volgt en er regelmatig komt.

advertentie