Bureau Buitenland

27 januari 2015

Bureau Buitenland

27 januari 2015

In oorlog met de grote broer; Het Kaukasisch emiraat; de Nisman-zaak in Argentinië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Syrie, de herovering van Kobani

vanaf 00:05:02

Koerdische strijders lijken erin te zijn geslaagd de Koerdisch Syrische stad Kobani te bevrijden van Islamitische Staat. Aan de Turk-Syrische grens staat correspondente Frederike Geerdink, die vandaag in Kobani probeerde te komen.

Het nieuwe Griekenland

vanaf 00:11:08

Aan het einde van de middag heeft de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras zijn kabinetsploeg gepresenteerd. We spreken hierover met Jan Versteeg, sinds 2,5 jaar onze ambassadeur in Athene.

De zaak Nisman in Argentinië

vanaf 00:23:36

De Argentijnse president Cristina Fernández heeft een radicale hervorming aangekondigd van de geheime dienst. Zij doet dat naar aanleiding van de mysterieuze dood van openbaar aanklager Alberto Nisman, vorige week, die in het hele land tot grote beroering leidde. De vermoedelijke moord is nog omgeven door vragen en complottheorieën, maar één ding lijkt al wel duidelijk: de Argentijnse veiligheidsdiensten zitten er tot over hun oren in.Onze collega en Latijns-Amerikacorrespondent Edwin Koopman maakt de balans op van de zaak Nisman.

Oekraine - In oorlog met de grote broer

vanaf 00:32:05

Het zijn geen makkelijke tijden voor Kiev. Pro-Russische separatisten winnen terrein op het Oekraïense leger, en dat gaat niet zonder geweld: de spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn het stadium van nationaal conflict gepasseerd, en uitgelopen op een gewelddadige oorlog die de hele Donbas-regio lamlegt. Is er nog een weg terug? "Het is Rusland tegen de wereld, maar helaas wel op ons grondgebied” hoorde Laura Starink op reis door Oekraïne. Deze week verschijnt haar nieuwe boek ‘De schaduw van de grote broer’, over spanningen tussen Rusland en zijn ex-vazalstaten.  Luister vanavond naar Bureau Buitenland, tussen 21.00 en 22.00 op NPO Radio 1. 

Jihadis uit de Kaukasus

vanaf 00:47:44

Terwijl Boko Haram in Nigeria en IS in Irak en Syrië strijden om een steeds grotere Islamitische Staat op hun continent, bladdert de macht van het Kaukasisch Emiraat steeds verder af. Omdat het Emiraat daar niet kan bieden wat een klein deel van de bevolking wil, trekken steeds meer Dagestanen en Tsjetsjenen naar Syrië en Irak om zich bij IS aan te sluiten. Een gesprek daarover met Michael Kemper, hoogleraar Oost-Europese studies aan de UvA. 

advertentie