Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Creativiteit en wetenschap in Ghana; Spratly eilanden

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De situatie in Griekenland

vanaf 00:04:40

De spanning loopt alsmaar verder op over de vraag of er nog een deal komt tussen Europa en Griekenland. Ondanks nieuwe voorstellen van Griekenland vandaag, waar premier Tsipras morgen over komst spreken in Brussel, liggen de standpunten nog steeds ver uit elkaar en de irritatie over elkaars optreden neemt ook toe. Intussen blijkt uit het dagelijkse leven in Griekenland hoe hoog het water inmiddels staat. We spreken met bedrijfseconoom en consultant Miltiadis Gkouzouris.

Hele uitzending 9 juni 2015

vanaf 00:04:40

Griekenland; Wetenschap en creativiteit in Ghana; Mosul en IS; Lagos;

Eko Atlantic in Lagos

vanaf 00:11:59

De stad Lagos in Nigeria barst met zijn miljoenen inwoners uit zijn voegen. Het Nederlandse bedrijf Royal HaskoningDHV bouwt daarom ‘Eko Atlantic’, een nieuw wooneiland compleet met luxe woontorens en al. Maar de bewoners van Alpha Beach even verderop, vooral arme vissers, zien dat hun strand nu wordt weggeslagen door een verandering van de stroming. Een reportage van correspondent Femke van Zeijl.

De volgende Einstein komt uit Afrika

vanaf 00:27:22

“De volgende Einstein komt uit Afrika”, zegt professor Francis Allotey. Deze bekende Ghanese wetenschapper is optimistisch, ook al is het voor hem en zijn collega’s in Ghana niet makkelijk werken. Veel wegen zijn slecht begaanbaar, machines zijn oud en alle materialen zuchten onder de tropische temperaturen. Hoe kan je onder moeilijke omstandigheden en met schaarse middelen toch op een creatieve manier wetenschap bedrijven? filmmaker Juul van der Laan, zelf chemicus, ging op onderzoek uit en maakte daarover de film Multiverse. 24 juni gaat de documentaire in première bij De Balie in Amsterdam.

Mosul een jaar na de overname door IS

vanaf 00:38:29

Volledig gesluierde vrouwen, ontploffende moskeeen en volledig verlaten Christelijke wijken. ?Dat is het stadsbeeld in het Noord-Iraakse Mosul volgens uit de stad gesmokkelde filmpjes die de BBC vandaag publiceerde.Precies een jaar gelden zetten strijders van IS de aanval in en veroverden de stad die, zo blijkt nu uit de beelden, radicaal is veranderd.We spreken hierover met correspondent Judit Neurink in Irak.

De Spratly-eilanden betwist

vanaf 00:43:56

Vietnam gaat toeristische uitstapjes naar de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee organiseren. Men boeke een zes-daagse trip naar deze eilandjes, die vaak niet veel meer voorstellen dan een uit de kluiten gewassen rotspartij. Dit toerisme wordt ingezet in het oplaaiende conflict met China, over zeggenschap van de territoriale wateren.De Chinese luchtmacht heeft nu zelfs de instructie om aan te vallen als het land wordt bedreigd in dit immense zeegebied. In onze rubriek het geobureau te gast Alex Oude Elferink (directeur van het Nederlands Instituut voor het Recht van de Zee van de Universiteit Utrecht) en Frans Paul van der Putten, onderzoeker aan Clingendael en gespecialiseerd in de uitbreidende macht van China.

advertentie