Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Nieuws en achtergronden uit het buitenland.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 10 juni 2015

vanaf 00:04:13

Europees parlement en Hongarije; Olie en spelen in Azerbaidzjan; Gay in Columbia; Vrijhandelsakkoord Afrika

De EU boos op Hongarije

vanaf 00:05:31

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen die Hongarije een veeg uit de pan geeft. De plannen van premier Viktor Órban om de doodstraf opnieuw in te voeren zijn volgens het EP onacceptabel. Heeft het Europees Parlement de buik vol van de eigenzinnige Órban? We spreken met PvdA-Europarlementariër Kati Piri.

Olie en spelen in Azerbeidzjan

vanaf 00:12:25

Azerbeidzjan is schatrijk aan olie, maar straatarm als het gaat over mensenrechten. Terwijl de hoofdstad Bakoe zich opmaakt voor de Europese Spelen, worden media en ngo’s keihard aangepakt en zitten de cellen vol met politieke gevangenen. Toch kan president İlham Aliyev vrijwel ongehinderd zijn gang gaan. Hoe kan dat? Te gast zijn fotograaf Ad Nuis, maker van het grote project Oil and Paradise. En historicus Sara Crombach, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Sounds of Lviv deel 3

vanaf 00:28:18

Het derde deel van onze postkaartserie Sounds of Lviv van Michiel Driebergen.

Vrijhandelsakkoord Afrika

vanaf 00:30:34

Een vrijhandselzone van Kaapstad tot Cairo, daar wordt dezer dagen aan gewerkt door hoge functionarissen van 26 Afrikaanse landen die er aan mee doen. Het verdrag moet de handel en investeringen tussen deze landen stimuleren. Ter illustratie: interne handel op het Afrikaanse continent bedraagt 12 procent, in West Europa is dat 70 procent. een gesprek met Kasper Vrolijk verbonden aan de Unversiteit Londen en hij doet onderzoek naar economische ontwikkelingen in Afrika.

Reportage: gay in Colombia

vanaf 00:40:16

Het is bijna wekelijks in het nieuws in Colombia. De strijd om gelijke rechten voor homo’s, of de LHBT gemeenschap, zoals de officiele benaming luidt. Voor het eerst in de Colombiaanse geschiedenis is in het Nationale Ontwikkelings Plan een beleidsparagraaf opgenomen ten aanzien van de homorechten. En hoewel Colombia in dat opzicht daarom nu geldt als voorbeeld voor andere Latijnsamerikaanse landen, is de kloof groot tussen centrum en periferie. Zodra je hoofdstad Bogota verlaat, kom je in een andere wereld terecht waar homo’s, lesbiennes of transgenders nog een onderwereld behoren. Een reportage van correspondent Sytske Susie Jellema.

Op weg naar een Europese Silicon Valley?

vanaf 00:49:19

Kan er in Europa binnenkort een eigen digitale reus a la Google of Apple ontstaan? Het is in ieder geval de inzet van een prestigieus plan voor één digitale markt, dat de Europese Commissie propageert. Dit plan moet zorgen voor bijna 4 miljoen extra banen en honderden miljarden aan economische winst. In het Eurobureau hierover Serge Gijrath, IT-advocaat en hoogleraar telecommunicatierecht aan de Universiteit Leiden.

advertentie