Bureau Buitenland

16 juni 2015

Bureau Buitenland

16 juni 2015

De nieuwe generatie van Srebrenica; Jeb Bush wil president worden; Strips tegen seksueel geweld in India; De Russische invloed in Europa

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:03:53

Laila al-Zwaini over Jemen

vanaf 00:05:23

"Het voortbestaan van Jemen staat op het spel", zei VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon in de Zwitserse stad Genève. Daar zijn alle betrokken kemphanen vandaag bijeengekomen om een oplossing te vinden. Ondertussen gaan de sjiitische Houthi-rebellen door met hun opmars. Dit ondanks de bombardementen van de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Aan de telefoon Arabiste en Jemen-kenner Laila al-Zwaini.

Victor Vlam over presidentskandidaten VS

vanaf 00:12:22

Gisteren was het Jeb Bush en vandaag deed vastgoedondernemer Donald Trump zijn duit in het zakje: er lijkt bijna iedere dag een nieuwe republikeinse kandidaat bij te komen in de race om het Amerikaanse presidentschap. Nadeel voor de democraten is dat niemand daar twijfelt aan de kandidatuur van Hillary Clinton, zodat het nieuws over haar campagne een tikje verbleekt. Haar grote toespraak van afgelopen zondag haalde hier nauwelijks de krant. En toch was die opmerkelijk. Bij ons te gast is Amerikakenner Victor Vlam.

Afera uit Srebrenica

vanaf 00:20:51

Srebrenica. De naam en de plaats zullen altijd verbonden blijven met de genocide van 1995. De inwoners worden nog dagelijks herinnerd aan de moord op 8.000 moslimmannen en jongens door de Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic. Maar na twintig jaar is het voor velen ook tijd om de aandacht te richten op de toekomst. Vooral de jonge generatie wil niet langer in het verleden blijven hangen. Correspondent Mitra Nazar bezoekt Srebrenica ruim een maand voor de grote herdenking op 11 juli en volgt daar Afera, een multi-etnische rockband met een missie.

Geobureau: Peter Vermeersch en Sipke de Hoop

vanaf 00:35:44

Het Kremlin maakt er geen geheim van dat volgens hen de voormalige Sovjet-Unie behoort tot de rechtmatige invloedssfeer van Rusland. Met succes, waarschuwen critici. De strijd om invloedssferen reikt een stuk verder dan het oosten van Oekraïne: ook in andere landen in Oost-Europa en op de Balkan bouwt Rusland voortvarend aan zijn machtspositie. Wat moet het Europese antwoord hierop zijn? In ons Geobureau praat ik daarover met Sipke de Hoop, Universitair docent Midden- en Oost-Europese Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. En met slavist Peter Vermeersch, verbonden aan de Universiteit Leuven. Foto: Raphaëlle MARTIN/CC BY 3.0

Stripboek India

vanaf 00:49:43

Een stripboek waarin een verkracht meisje de hulp van de goden inroept. Dat kan volgens de Amerikaans-Indiase kunstenaar Ram Devineni bijdrage aan een oplossing voor verkrachte vrouwen in India. Behalve een stripboek maakte Devineni ook een film. "Als jonge Indiërs horen dat er een meisje is verkracht, denken ze vaak: ‘Had ze maar niet allen naar huis moeten lopen". India-kenner Annette van der Hoek woont in Delhi en is even in Nederland. Zij komt uitleggen hoe het stripboek en de film verkrachte vrouwen kunnen helpen.

advertentie