Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Nieuwe generatie Franse moslims; Terugkeer Ebola; Panamese kinderen over kinderarbeid; Druk Druzen op Israël

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:17

Griekenland; Terugkeer Ebola; Druzen en Israël; Nieuwe generatie Franse moslims; Kinderarbeid Panama

Eurogroep uit elkaar zonder deal

vanaf 00:05:22

De Eurogroep is na anderhalf uur overleg over Griekenland uit elkaar gegaan zonder deal. Morgen om 13.00 uur wordt het overleg voortgezet. In de tussentijd gaan de Grieken wel weer om de tafel zitten met de trojka van IMF, ECB en Europese Commissie. Een gesprek met correspondent Tijn Sadee.

Weer ebola in Sierra Leone

vanaf 00:11:41

Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, was drie weken lang ebola vrij, maar deze week zijn er drie nieuwe gevallen opgedoken. Maar veel mensen in Sierra Leone geloven dat niet. Ze denken dat het een verzinsel is van de regering en belanghebbenden die garen spinnen bij het voortbestaan van de epidemie. Rondom de ziekte heeft zich een complete industrie ontwikkeld en dat leidt tot allerlei complottheorieen volgens Babah Tarawally, ebola-ambassadeur van de hulporganisatie Care. Hij is net terug uit Freetown.

Druzen zetten druk op Israël

vanaf 00:18:03

In ons Geobureau vandaag uitgebreid aandacht voor de Druzen. Deze kleine religieuze gemeenschap, die al eeuwenlang woont in het grensgebied tussen Israël, Syrië en Libanon, wordt steeds dieper in de Syrische oorlog meegezogen. En, welke strategische allianties dienen nu de Israëlische grenspolitiek? In ons Geobureau praten we daarover met arabist Leo Kwarten en met Ronny Naftaniel, voormalig directeur van het CIDI.

De nieuwe generatie Franse Moslims

vanaf 00:35:11

Frankrijk kent met bijna 5 miljoen mensen de grootste moslimgemeenschap van Europa. Maar die gemeenschap voelt zich in de hoek gedrukt, zeker sinds de aanslag door moslimextremisten op het satirische weekblad Charlie Hebdo een half jaar geleden. Onder Franse moslims staan nu steeds meer jongeren op die met woorden en daden van zich laten horen. Het is een nieuwe generatie zelfbewuste moslims – die hun plaats opeisen in de Franse maatschappij. Correspondent Frank Renout zocht deze ‘angry young muslims’ op in de straten van Parijs en maakte een reportage.

Panamese kinderen over kinderarbeid

vanaf 00:46:46

"Kinderarbeid is slecht en daar kun je alleen maar tegen zijn". Toch kijken kinderen zelf daar soms heel anders tegenaan. Dat ondervond onderzoeker Carrie van de Kroon. Zij sprak vele tientallen kinderen van inheemse families in Panama, die naar buurland Costa Rica reizen om daar koffie te plukken.

advertentie