Bureau Buitenland

21 mei 2015

Bureau Buitenland

21 mei 2015

Buitenlandpanel: verkiezingen in Suriname; Burundi na de mislukte coup; Hoe homovriendelijk is Wenen?; Doodvonnissen in Egypte

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending: 21 mei 2015

vanaf 00:04:18

Burundi na de mislukte coup

vanaf 00:06:52

De vrees neemt toe dat de crisis in Burundi zal overslaan naar de buurlanden, waar al ruim honderdduizend Burundezen naartoe zijn gevlucht. In Tanzania is de opvang abominabel en dreigt een cholera-epidemie. President Nkurunziza van Burundi blijft bij zijn besluit om mee te doen aan de presidentsverkiezingen volgende maand. Ondanks de mislukte staatsgreep, tientallen doden en het aanhoudende protest.Bureau Buitenland belt met een van de oppositieleiders, de Nederlander Audifax Ndabitoreye. Hij werd eerder door de Burundese politie gearresteerd maar is inmiddels weer vrij. Hij waarschuwt de internationale gemeenschap dat er snel actie moet worden ondernomen. En in de studio te gast is Alies Rijper, zij promoveert aan Durham University op op Burundi.

Doodvonnissen in Egypte

vanaf 00:18:39

Egypte voert de repressie tegen de Moslimbroeders verder op met massa-arrestaties en draconische straffen. Inmiddels zitten 16.000 activisten vast en vorige week werd de afgezette president Mohammed Morsi veroordeeld tot de doodstraf. Wat gaan de Moslimbroeders doen en wat is de reactie van het westen op de repressie? We spreken hierover met arabiste Petra Stienen.

Hoe homovriendelijk is Wenen?

vanaf 00:31:45

Tijdens het Eurovisie Songfestival laat de Oostenrijkse hoofdstad zich nu van haar meest tolerante kant zien. Maar spoort dat met het verleden? Luister naar een reportage van correspondent Michael de Werd.

Vijf jaar erbij voor Bouterse?

vanaf 00:40:45

Krijgt Bouterse een tweede termijn? Dat is de grote vraag die boven de parlementsverkiezingen van aanstaande maandag in Suriname hangt. De laatste peilingen van begin april geven een overwinning voor de NDP van Bouterse aan, maar nu de verkiezingen naderen en oppositieleider Chandrikapersad Santokhi zich meer en meer manifesteert wordt dat minder zeker. Over de verkiezingen en over de populariteit van Bouta een gesprek met journalist en Surinamekenner Roy Khemradj en Pepijn Reeser. Reeser is historicus en schreef onlangs het boek ‘Desi Bouterse, een Surinaamse tragedie’.

advertentie