Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Venezuela: de doden van de revolutie; Geobureau; de nieuwe Chinese investeringsbank

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:03:40

Nucleair akkoord VS en Iran

vanaf 00:05:20

Iran en de Verenigde Staten hebben een doorbraak bereikt bij hun onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. Bureau Buitenland neemt met correspondenten Tomas Erdbrink in Teheran en Guus Valk in Washington de inhoud van de voorlopige deal en de eerste reacties door.

Mineralen uit conflictgebied

vanaf 00:13:50

Moeten bedrijven die mineralen als tin, coltan en wolfraam gebruiken voor hun producten verplicht worden om de herkomst van deze grondstoffen te melden? Coltan wordt bijvoorbeeld gewonnen in het oosten van Congo, een gebied dat al heel lang door oorlog wordt geteisterd. Amerika heeft om die reden al sinds een paar jaar strenge wetgeving die beursgenoteerde bedrijven verplicht om openheid te geven over mineralen die uit Congo komen. Om te voorkomen dat met deze grondstoffen het gewapende conflict wordt gefinancierd.Volgende week komt minister Ploumen bij de Tweede Kamer over deze 'conflictmineralen' en binnenkort moet het Europees Parlement hierover een beslissing nemen. In Bureau Buitenland Dirk-Jan Koch (speciaal gezant Natuurlijke Hulpbronnen minBuZa) en europarlementariër voor GroenLinks Judith Sargentini.

Venezuela: de doden van de revolutie

vanaf 00:25:52

In Venezuela vielen vorig jaar meer dan 25.000 doden door crimineel geweld, dat aantal slachtoffers is hoger dan in Colombia of Irak. Terwijl de miljarden aan oliedollars binnen stroomden, ontwikkelde het land zich tot een van de meest gewelddadige landen ter wereld. Collega Edwin Koopman reisde naar de hoofdstad Caracas en mengde zich tussen misdadigers en slachtoffers.

Chinese investeringsbank in trek

vanaf 00:42:58

Het doet de Verenigde Staten en Japan knarsetanden: steeds meer westerse landen, waaronder Nederland, willen meedoen met de ‘Asian Infrastructure Investment Bank’ (AIIB). Dat is de nieuwe Chinese investeringsbank die er eind dit jaar moet komen. Ook andere grote internationale organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank kijken met een schuin oog naar China’s nieuwste economische project. Want tot nu toe zijn zij op het wereldtoneel de belangrijke economische spelers. Maar voor hoelang nog? In ons Geobureau nemen we de Chinese investeringsbank en de veranderingen in de economische verhoudingen onder de loep met drie experts: Frank Heemskerk, oud-staatssecretaris Economische Zaken en nu bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Ook met Age Bakker, oud-bewindvoerder bij het IMF en emeritus hoogleraar monetaire en bancaire vraagstukken aan de VU, en sinologe Ingrid d’Hooghe, eigenaar van adviesbureau China Relations en verbonden aan het Instituut Clingendael.

advertentie