Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Dichter dissident uit Noord-Korea; Arabische muziek en feminisme

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Onrust in de Centraal Afrikaanse Republiek

vanaf 00:01:29

In de Centraal Afrikaanse Republiek vielen dit weekeinde tientallen doden bij ernstige onlusten en plunderingen. We bellen met Thijs Berman vanuit Bangui. Hij adviseert namens de Europese Unie de Kiesraad in de Centraal Afrikaanse Republiek. De verkiezingen waren voorzien voor oktober en november.(Foto: Flickr/ DFID - UK Department for International Development)

De business rush naar Havana

vanaf 00:06:55

Handel met Cuba; nog maar kort geleden wilde geen Nederlandse ondernemer er iets van weten. Maar nu de Amerikanen nieuwe relaties aanknopen, lijkt ineens iedereen naar Cuba te willen. Bij een seminar over zakendoen in Cuba blijkt de zaal te klein. Verslaggever Edwin Koopman mengt zich tussen de ondernemers.(Foto: Flickr/ Rebeca Anchondo)

VS stevent af op nieuwe "shutdown"

vanaf 00:13:33

"Shut down the government": opnieuw stevenen de Amerikaanse republikeinen af op een boycot van de begroting uit protest tegenhet beleid van president Barrack Obama. We spreken erover met Tom-Jan Meus, voormalig correspondent in de VS voor NRC Handelsblad.

Noord-Korea: dichten voor de dictator

vanaf 00:23:54

De Noordkoreaanse Jang Jin Sung had als taak het schrijven van talloze gedichten die de Geliefde Leider Kim Jong Il de hemel in prezen. Maar in 2004 ontvluchtte Jang zijn land om via China in Zuid-Korea te belanden. Daar schreef hij “Over de grens”: een boek over zijn leven en zijn vlucht, dat binnenkort in het Nederlands verschijnt. Als een van de weinige Noord-Koreanen geeft Jang Jin Sung een kijkje in de top van het regime van dit land. Verslaggever Guido Spring interviewt hem in Leiden, waar Jang Jin Sung nu gasthoogleraar is.

Afghanistan: de strijd om Kunduz

vanaf 00:33:29

Het Afghaanse leger doet verwoede pogingen de stad Kunduz terug te veroveren op de Taliban. Daarbij krijgt het steun van de Amerikaanse luchtmacht. De Taliban nam de stad in één dag in en voert ook de druk op in de provincies Helmand en Uruzgan.Een reactie van Martine van Bijlert, co-directeur van het Afghan Analyst Network.

Arabische muziek en feminisme

vanaf 00:42:14

Eeuwenlang was klassieke Arabische muziek een echt mannengenre. Maar de Arabische muziekwereld emancipeert. Waarover zingen Arabische feministische zangeressen? En in hoeverre slaat hun boodschap aan? Een gesprek met Anne van Oostrum, arabist en musicoloog aan de Universiteit van Amsterdam.(Foto: Flickr/ Magharebia)

advertentie