Bureau Buitenland

Naura, een eiland vol vluchtelingen

Bureau Buitenland

Naura, een eiland vol vluchtelingen

Wie heeft de regie in Syrie; de Australische vluchtelingenaanpak op Nauru; FPÖ in Wenen; Moas:Mondiale hulp aan vluchtelingen; Algerijnse schrijver Kamel Daoud;

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wie heeft de regie in Syrie?

vanaf 00:01:26

Rusland vuurde vandaag 26 Raketten af op doelen in Syrië. Vanaf marineschepen in de Kaspische Zee. Dat is op 1500 kilometer van hun doelwit in Syrie af. Een nieuwe stap in de Russische militaire inmenging. Ook zouden de Russen een Amerikaanse drone hebben onderschept. VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke over de situatie in Syrie.

Nauru: een eiland vol vluchtelingen

vanaf 00:09:05

Op Nauru, een eiland half zo groot als Schiermonnikoog, zitten meer dan 1.000 vluchtelingen vast in detentiekampen. Ze probeerden Australië te bereiken, maar werden door de Australische overheid hierheen gevaren. De eilandstaat in Micronesië krijgt geld van Australië voor de opvang in kampen. Deze week buigt het Australisch Constitutioneel Hof zich over de vraag of het opsluiten van vluchtelingen op dit eiland eigenlijk wel mag. Te gast is Patrick van Berlo, promovendus aan de Universiteit Leiden. Hij deed onderzoek naar de omstandigheden op Nauru. (Foto: Flickr/Tatters)

Wenen, einde van een rode stad

vanaf 00:18:58

Komende zondag vinden in Wenen spannende gemeente- en deelstaatsverkiezingen plaats. Sinds de Eerste Wereldoorlog hebben de social-democraten het daar bijna onophoudelijk voor het zeggen. Maar de rechts populistische FPÖ profiteert van de aanhoudende vluchtelingenstroom en maakt nu serieus kans om te winnen. Vanwege de belangrijk positie van Wenen worden deze verkiezingen gezien als een belangrijke voorbode voor de landelijke politiek. Een reportage uit Oostenrijk van correspondent Michael de Werd.

Vluchtelingen redden in Azië

vanaf 00:28:23

Vorig jaar belden we in Bureau Buitenland met de familie Catrambone. Een Italiaans-Amerikaans miljonairskoppel dat met een eigen gekocht schip vluchtelingen ging redden op de Middellandse Zee onder de naam MOAS. Vorige week kregen we bericht van ze dat ze hun koers verleggen naar Azië. Naar de Golf van Bengalen (de zee tussen India en Myanmar). Tessa Hoogvliet belde met de directeur van de stichting (want inmiddels doen de Catrambones het niet allemaal zelf meer).

Sounds of Sao Paulo (4)

vanaf 00:33:11

De vierde aflevering van 'Sounds of Sao Paulo', in onze serie audiokaarten uit de Braziliaanse mega-stad - gemaakt door correspondent Katy Sherriff. Vanavond: de Boeddhistische tempel.

Moussa” of het vrije denken in Algerije

vanaf 00:35:43

Vanavond aandacht voor de Nederlandse vertaling van het omstreden boek ‘Moussa, of de dood van een Arabier’ van de Algerijnse schrijver Kamel Daoud, dat komende week verschijnt. De novelle geldt als het Algerijnse antwoord op ‘De Vreemdeling’ van de Franse schrijver Albert Camus, hetgeen Daoud enerzijds een doorbraak bezorgde in Frankrijk en anderzijds een fatwa in Algerije. Zijn positie tekent de grote druk die rust op vrije denkers in die regio. VPRO-collega Wim Brands en historicus en Algerijekenner Niek Pas zullen proberen een antwoord te vinden op de vraag in hoeverre het boek van Daoud het denken in Algerije en andere islamitische landen weerspiegelt. Is het de stem van een eenling of het teken van bredere emancipatie?(Foto: Flickr/mariusz kluzniak)