Bureau Buitenland

Dreiging burgeroorlog Tadzjikistan; de Russische ziel; Vrouwen van het kalifaat

Bureau Buitenland

Dreiging burgeroorlog Tadzjikistan; de Russische ziel; Vrouwen van het kalifaat

Dreiging burgeroorlog Tadzjikistan; de Russische ziel; Vrouwen van het kalifaat

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Van Dam tot Damascus

vanaf 00:03:50

Vanaf de Dam rennen naar Damascus, maar dan figuurlijk. Komend weekend wordt er op het Beursplein in Amsterdam een marathon op loopbanden gehouden. Doel is het geld inzamelen voor de vervolging en berechting van Syrische oorlogsmisdadigers. Mensenrechtenorganisatie HRW hoopt zo de strijd in Syrië te helpen beëindigen. In Bureau Buitenland Atta de Tolk die gaat hardlopen, maar ooit de route van andersom aflegde: van Damascus naar hier.(Foto: Flickr/ E'Lisa Campbell)

Na TTiP, nu TiSA

vanaf 00:07:24

Over TTiP, het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, is veel te doen. Maar TTip blijkt nog een onbekend zusje te hebben: TiSA. Dat staat voor het ‘Trade in Services Agreement’ en is een ander heel groot handelsverdrag waar de EU op dit moment in stilte over onderhandelt. Klokkenluiderssite Wikileaks lekte onlangs belangrijke documenten. SOMO specialist in handelsverdragen Myriam van der Stichele denkt dat de gevolgen van TiSA groot zullen zijn. (Foto: Flickr/ Mehr Demokratie)

Sounds of São Paulo

vanaf 00:21:19

In de tweede aflevering van 'Sounds of São Paulo', een reeks audiokaarten uit deze Braziliaanse mega-stad, aandacht voor de hoogbejaarde Sir Walter en de Italiaanse wijk. Gemaakt door onze correspondent Katy Sherriff. (Foto: Flickr/ Dimitry B.)

Dreiging burgeroorlog Tadzjikistan

vanaf 00:24:34

Al jaren probeert Tadzjikistan de opkomst van het islamisme de kop in te drukken. Recent deed de regering een Islamitische partij in de ban. Sindsdien zijn in het land al tientallen doden gevallen. Met het uitschakelen van de oppositie groeit de vrees dat Tadzjikistan weer vervalt in burgeroorlog, zoals in de jaren ’90. In Bureau Buitenland onderzoeker Irna Hofman van de Universiteit Leiden.(Foto: Flickr/ Evgeni Zotov)

De Russische Ziel

vanaf 00:31:31

Voor pianiste en historicus Sara Crombach is het werk van de beroemde Russische componist Moessorgski méér dan muziek. Achter zijn composities gaat een mysterieuze wereld schuil die ook in de huidige Russische samenleving nog diep is verankerd. Saskia Houttuin sprak Sara Crombach over de historie én de tragedie van de oplevende Russische ziel.(Foto: Flickr/ Åsa-Helene Bergwall)

De vrouwen van het Kalifaat

vanaf 00:42:10

Of het nu de slavinnen van de jihadisten zijn, of hun vrouwen die de volgende generatie strijders moeten baren en opvoeden: de vrouwen van het Kalifaat van Islamitische Staat zijn onderwerp van het nieuwe boek van journaliste Judit Neurink. Neurink is gestationeerd in Iraaks Koerdistan en nu even in Nederland en dus bij ons.

advertentie