Bureau Buitenland

Café Europa! Het Klimaat

Bureau Buitenland

Café Europa! Het Klimaat

Café Europa! vanuit Huis van Europa in Den Haag
Deel 1: Het Klimaat

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Café Europa: Het Klimaat

vanaf 00:00:06

Cafe Europa!Afl.1: Europa en het klimaat. Hoe realistisch zijn de EU klimaatambities? Moet de EU het voortouw willen nemen in het mondiale klimaatdebat? Zo ja, welke effecten zal dit hebben op de economie? Ook zal er uitgebreid aandacht zijn voor de komende klimaattop in Parijs. Met Jeroen van der Veer, Marjan Minnesma en Mark van Stiphout.Presentatie Chris KijneMuziek van Egle Petrosiute met begeleiding van Laurence Fish en Matheus Nicolaiewsky.(foto: Robert Lagendijk)

Op de blaren zitten

vanaf 00:08:53

Het doel van de klimaatconferentie in Parijs én de EU om de aarde maximaal twee graden te laten opwarmen is niet reëel. Die stelling verdedigde Jeroen van der Veer recentelijk in een interview in het NRC. In Café Europa! is hij milder. "Als we die twee graden willen halen zullen we moeten kijken naar additionele maatregelen. Doen we dat niet, dan moeten we op de blaren zitten." Marjan Minnesma mist urgentie bij beleidsmakers. "het gaat niet over een half graadje meer of minder. Het gaat er vooral om of je nog op een prettige manier kunt voortbestaan op deze wereld.''

Gewoon immoreel

vanaf 00:10:46

Geen Europa, maar wel een mogelijk voorbeeld voor andere EU lidstaten. Marjan Minnesma, directeur van de stichting Urgenda, vertelt over het klimaatdebat in de Tweede Kamer. Samen met bijna 900 burgers spande Urgenda een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. De rechter stelde Urgenda in het gelijk en dwingt de overheid tot meer CO2 reductie. Maar het kabinet laat het daar niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Minnesma noemt dat "immoreel".

Rapportcijfer voor het Europese klimaatbeleid: 6-

vanaf 00:19:39

Een 6- geeft Jeroen van der Veer voor het Europese klimaatbeleid. En ook volgens Marjan Minnesma zijn de Europese doelstellingen voor CO2-reductie te weinig. Net als die van de rest van de wereld. Maar dit is nu eenmaal wat er haalbaar is tussen 28 lidstaten volgens Mark van Stiphout, "en het zou zomaar kunnen dat we veel verder komen".

Muziek: 'Alice in Wonderland'

vanaf 00:24:22

Artiest:Egle PetrosiuteBegeleiding: Laurence FishMatheus Nicolaiewsky

Tien miljard voor klimaatproblematiek

vanaf 00:36:50

Financiële hulp aan ontwikkelingslanden ten behoeve van klimaat is een belangrijk onderhandelingspunt straks in Parijs volgens deskundigen. Europa trekt de portemonnee, zegt Mark van Stiphout.

Muziek: Softly As In The Morning Sunrise

vanaf 00:41:55

Artiest:Egle PetrosiuteBegeleiding:Laurence FishMatheus Nicolaiewsky

De kracht van Europa

vanaf 00:45:54

Waar ligt de kracht van Europa als het gaat om klimaatbeleid? Marjan Minnesma en Mark van Stiphout.

advertentie