Bureau Buitenland

Verkiezingen Frankrijk; De oeigoerse Bob Dylan; Foto's Jan Banning

Bureau Buitenland

Verkiezingen Frankrijk; De oeigoerse Bob Dylan; Foto's Jan Banning

Regionale verkiezingen in Frankrijk; Droogte in Ethiopië; De Oeigoerse Bob Dylan; Law & order foto's van Jan Banning; Nederlands debat over IS-coalitie; Islamitische anti-IS beweging in Indonesië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Regionale verkiezingen in Frankrijk

vanaf 00:01:06

Zondag gaat Frankrijk weer naar de stembus voor regionale verkiezingen. Voor Marine Le Pen kon de timing niet beter zijn: na de aanslagen in Parijs zijn de stokpaardjes van het Front National, veiligheid en immigratie, de belangrijkste thema’s voor de Franse kiezer. We spreken correspondent Stefan de Vries in Parijs.(Foto: Flickr / Staffpresi_esj)

Tweegesprek over Nederlands debat deelname IS-coalitie

vanaf 00:06:54

Na de terreur aanvallen in Parijs overwegen steeds meer leden van de coalitie tegen Islamitische Staat de militaire inzet te verhogen en ook in Syrië te gaan bombarderen. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel gaat 1200 Duitse militairen sturen om de coalitie te versterken. En op dit moment maken leden van het Britse Lagerhuis zich op voor een stemming voor uitbreiding van de luchtbombardementen naar Syrië. Krijgswetenschapper en journalist Ghassan Dahhan en kolonel bij de krijgsmacht Ludy de Vos gaan in debat.(Foto: Alisdare Hickson)

Islamitische anti-IS beweging in Indonesië

vanaf 00:19:09

Vorige week verscheen een opmerkelijke video in Indonesië. Daarin zet de grootste moslimorganisatie ter wereld, Nahdlatul Ulama, de aanval in op de ideeën van Islamitische Staat. Volgens hen hanteert IS een achterhaalde interpretatie van de islam. In Bureau Buitenland schuift Adriaan Bedner aan, jurist aan de Universiteit Leiden, Indonesië kenner én net terug uit dat land.(Foto:sightmybyblinded)

De Oeigoerse Bob Dylan

vanaf 00:30:08

Hij wordt wel de Oeigoerse Bob Dylan genoemd. Vanwege zijn stem, maar misschien ook wel door zijn bijzondere prestatie om tweede te worden bij de talentenjacht Voice of China. Want even waren de Chinezen vergeten dat hij afkomstig is uit de gediscrimineerde en gestigmatiseerde islamitische minderheid in de westelijke provincie Xinjang. We hebben het over Perhat Khaliq. Vandaag ontving hij in Amsterdam een van de Prins Clausprijzen. Verslaggever Edwin Koopman sprak hem.

Ergste droogte in tien jaar in Ethiopië

vanaf 00:37:04

Terwijl in Parijs alle wereldleiders samen zijn om over het klimaat te praten, kampt Ethiopië met de ergste droogte in meer dan tien jaar. Oogsten mislukken en het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft is verdubbeld. Nu al kampen acht miljoen Ethiopiërs met een tekort aan voedsel en water en de VN waarschuwt dat in 2016 voor vijftien miljoen Ethiopiërs een hongersnood dreigt als er niets verandert. Een gesprek met hoogleraar internationale betrekkingen Harry Verhoeven, verbonden aan Georgetown University in Qatar. (Foto: Flickr / Kakna's world)

Jan Banning over fotoboek 'Law & Order'

vanaf 00:44:50

Voor zijn fotoboek ‘Law & Order’ reisde fotograaf Jan Banning naar Colombia, Frankrijk, Oeganda en de Verenigde Staten. Daar fotografeerde hij bij politie, rechtbanken en in gevangenissen. In hoeverre verschillen deze vier landen van elkaar op het gebied van strafrecht?(Foto: boekomslag)

advertentie