Bureau Buitenland

De zwarte Napoleon; de Niger delta; de Zuid-Chinese zee

Bureau Buitenland

De zwarte Napoleon; de Niger delta; de Zuid-Chinese zee

Koen Lenaerts, hoogste rechter van Europa; De zwarte Napoleon; Reportage uit de Niger delta

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Dubbele aanslag Beiroet

vanaf 00:01:16

Zeker 37 doden en 181 gewonden in de Libanese hoofdstad Beirut vanavond door twee explosies. Plaatselijke media meldden dat de twee daders zichzelf vrijwel tegelijkertijd opbliezen in Bourj al-Barajneh, waar veel sjiitische Libanezen wonen. Een gesprek met Volkskrant-correspondent Remco Andersen, vanuit Beiroet.

Reportage uit de Niger delta

vanaf 00:06:14

Shell betaalde voor het eerst schadevergoeding voor vervuiling bij oliewinning, direct aan burgers van de Niger delta in Nigeria in plaats van aan bestuurders. Wat hebben de inwoners met dit geld gedaan? Een reportage van correspondent Femke van Zeijl vanuit Bodo, Nigeria.(Foto: Flickr / Terry Whalebone)

De Zwarte Napoleon

vanaf 00:17:54

Vanavond is de Nederlands-Liberiaanse schrijver Vamba Sherif te gast over ‘De Zwarte Napoleon’, een roman gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de West-Afrikaanse keizer Samori Touré. Sherif reisde voor dit boek door onder andere Guinée en Mali, waar hij niet alleen meer te weten kwam over het leven van Samori Touré, maar ook over zijn eigen familiegeschiedenis. (Foto: Judith Quax)

Buitenlandpanel Zuid-Chinese Zee

vanaf 00:30:24

Voor het eerst sinds het einde van de Chinese burgeroorlog drukte de Chinese president Xi Jinping afgelopen weekend de hand van zijn Taiwanese ambtsgenoot Ma Ying-jeou. Het werd een handdruk die langer dan een minuut duurde. Kort daarvoor ontmoette de Chinese president Xi de leiders van Zuid-Korea en Japan. Voor het eerst sinds 2012. Vanavond een Buitenlandpanel met Maaike Okano-Heijmans, als onderzoeker verbonden aan Instituut Clingendael, en gespecialiseerd in Oost-Azië en Frank Pieke, hoogleraar Moderne China Studies aan de Universiteit van Leiden.(Foto: Flickr / Thierry Ehrmann)

Interview met de hoogste rechter van Europa

vanaf 00:46:10

Hij krijgt giganten als Google op de knieën en tikt regeringsleiders op de vingers. De Belg Koen Lenaerts, de nieuwe president van het Europees Hof van Justitie, is de opperrechter van Europa. Landen, bedrijven en burgers kunnen bij zijn Hof aankloppen, om zich te beroepen op hun Europees recht. Correspondent Tijn Sadée sprak Lenaerts.(Foto: Flickr / Cédric Puisney)