Bureau Buitenland

Hoop op betere toekomst Libië; Grote droogte Afrika

Bureau Buitenland

Hoop op betere toekomst Libië; Grote droogte Afrika

Hoop op betere toekomst Libië; Grote droogte Afrika

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Verdubbeling vluchtelingen Italie

vanaf 00:00:33

4.000 vluchtelingen werden maandag en dinsdag uit de Middellandse zee tussen Libië en Sicilië gered. Volgens de VN-organisatie UNHCR zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar al bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar aangekomen in Italië. En er zouden nog veel meer vluchtelingen klaar staan om vanuit Libië de oversteek te maken naar Europa. We bellen hierover met Henk van Houtum, hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Hoop op een oplossing voor de crisis in Libië

vanaf 00:04:36

Goed nieuws uit Libië, dat hoor je niet vaak. Toch was het er even, de regering van nationale eenheid is eindelijk in het land aangekomen. Dat moest wel per boot, want via de lucht kon niet, vanwege het gevaar beschoten te worden. Het is wel de derde regering in het land, dus of het echt positief nieuws is dat gaan we vragen aan Leo Kwarten, arabist en volgt het land op de voet.

Grote droogte in Afrika

vanaf 00:15:11

Malawi en Mozambique sloegen deze week groot alarm: miljoenen mensen lijden honger en acute hulp is hard nodig. Door de ernstige droogte mislukken de oogsten in het oosten en zuiden van Afrika. Het fenomeen El Niño wordt als grote schuldige aangewezen, maar is dat wel terecht? Wat voor verantwoordelijkheid dragen de landen zelf voor hun omgang met het watertekort? In Bureau Buitenland hoogleraar waterbeheer Pieter van der Zaag.

advertentie