Bureau Buitenland

11 december 2014

Bureau Buitenland

11 december 2014

Kasjmir als conflicthaard;CIA-rapport VS; Franse voorsteden; Drone Survival Guide; Paniek Griekenland

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

CIA-rapport polariseert VS

vanaf 00:06:23

Het rapport over de martelpraktijken van de CIA, en het liegen daarover, dat dinsdag werd gepubliceerd, maakt veel los. Internationaal, maar zeker ook in de Verenigde Staten zelf.'Zijn wij nog wel de good guys, vragen de Amerikanen zich af. 'Of zijn we door te martelen net zo barbaars geworden als onze vijanden?' Welk antwoord er op die vraag volgt, lijkt in veel gevallen verband te hebben met politieke voorkeur. Democraten verafschuwen de uitkomsten van het rapport, republikeinen vechten belangrijke conclusies aan. Maar moet een universeel mensenrecht, zoals het recht om niet te worden gefolterd, wel leiden tot politieke polarisatie?Wij spreken hierover met Amerika-deskundige Victor Vlam.

"De vliegende grasmaaier"

vanaf 00:17:43

De Amsterdamse ontwerper Ruben Pater heeft een 'Drone Survival Guide’ geschreven die in 33 talen is vertaald om hem over de hele wereld aan te kunnen bieden. De Arabische vertaling van Pater’s Drone Survival Guide wordt en masse gedeeld op Twitter. Het is een handleiding om drones te herkennen, aanvallen te ontwijken en deze ‚vliegende grasmaaiers’ op allerlei manieren te ontregelen. Een verslag van Tessa Hoogvliet.De Guide downloaden? Dat kan op: http://dronesurvivalguide.org/

Een nieuwe crisis in Griekenland?

vanaf 00:27:51

Voor de derde dag achtereen is het paniek op de Griekse financiële markten. Wat is er aan de hand? De premier van Griekenland, Antonis Samaras, heeft besloten om de presidentsverkiezingen te vervroegen, en wel naar volgende week.Is dit de kans voor de ultralinkse anti-EU partij Syriza om de macht te grijpen? En loopt Europa hiermee volgend jaar kans op een 'Grexit'?Bureau Buitenland belt met de Griekse econoom Miltiadis Gkouzouris.

Voorstedelijk geweld in Frankrijk

vanaf 00:34:18

Negen jaar na de grootschalige rellen in de Franse banlieues maken grauwe flats plaats voor nieuwbouwhuizen, en worden maatschappelijke projecten uit de grond gestampt die probleemjongeren van de straat moeten houden. Maar is er wel iets veranderd?De werkloosheid in Frankrijk is erg hoog, zeker onder jongeren in de armere voorsteden is de economische crisis goed voelbaar. Wat betekent dit voor het leven op straat? Daarover een gesprek met Luuk Slooter. Hij verbleef voor zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht in de Parijse voorstad La Courneuve. Foto: Flickr/Alain Bachellier

Buitenlandpanel: conflicthaard Kasjmir

vanaf 00:44:05

De afgelopen week bracht de Indiase minister-president Narendra Modi al voor de vijfde keer (record voor een Indiase leider) een bezoek aan het zorgenkind van India: Kasjmir. In de Indiase deelstaat woedt één van ’s werelds langdurigste conflicten. Sinds 1989 alleen al vielen er 89.000 slachtoffers te betreuren. Modi en zijn partij BJP voeren campagne in het betwiste gebied waar op dit moment deelstaatverkiezingen worden gehouden én waar de laatste maanden de spanningen weer zijn toegenomen. Waarom zijn de onlusten voor de zoveelste keer weer opgelaaid? En gaan de verkiezingen iets veranderen aan de huidige situatie?In ons Buitenlandpanel aandacht voor Kasjmir, met onafhankelijk adviseur Marjan Lucas en hoogleraar Asian Studies aan de UvA prof. dr. Mario Rutten.  

advertentie