Bureau Buitenland

Portret van Oost-Jeruzalem; Patrick Cockburn: Opkomst Islamitische Staat

Bureau Buitenland

Portret van Oost-Jeruzalem; Patrick Cockburn: Opkomst Islamitische Staat

Portret van Oost-Jeruzalem; Patrick Cockburn: Opkomst Islamitische Staat.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:10

Birma; Patrick Cockburn: Opkomst Islamitische Staat; De Krim; Portret van Oost-Jeruzalem;

Arrestaties bij studentenprotest Birma

vanaf 00:05:30

Na het brute optreden van de politie tegen studenten in Birma zijn sommige van hen vrijgelaten, maar zitten anderen nog steeds vast. De studenten protesteerden met een wekenlange mars van de hoofdstad Mandalay naar Rangoon tegen het gebrek aan academische vrijheid, toen ze buiten Rangoon door de politie werden tegengehouden. Er werden 127 mensen opgepakt, onder wie 65 studenten. Op het moment dat we journaliste Yola Verbruggen bellen zijn er nieuwe arrestaties, ditmaal in Rangoon. Foto: Flickr/Burma Democratic Concern (BDC)

Interview: Patrick Cockburn

vanaf 00:12:30

De gelauwerde Ierse Midden-Oosten journalist Patrick Cockburn komt 22 maart naar Nederland ter ere van het verschijnen van zijn nieuwe boek 'The Rise of Islamic State'. Cockburn beschrijft daarin de opkomst van de Islamitische Staat, te midden van de bloedige ineenstorting van Syrië en de desintegratie van Irak. In het Nederlands verschijnt dit boek komende week onder de titel 'De nieuwe heilige oorlog’. Chris Kijne sprak met Patrick Cockburn vanuit Erbil in Irak.

Jan Balliauw over De Krim

vanaf 00:23:31

Volgende week, op 18 maart, is het een jaar geleden dat Vladimir Poetin zijn handtekening zette onder het verdrag waarmee de toetreding van de Krim tot Rusland een feit werd.Vergeleken met de Donbas-regio in Oost-Oekraïne is het schiereiland een oase van rust. Toch zijn er ook zorgwekkende berichten. Poetin zei een jaar geleden dat de Krim 'in de hoofden en harten van mensen altijd bij Rusland heeft gehoord' – meer dan 90% stemde vóór inlijving. Zijn de inwoners nog steeds zo blij dat ze bij Rusland horen? Vanuit een studio in Brussel, journalist Jan Balliauw. U reist voor de Belgische publieke omroep VRT regelmatig naar Oekraïne en Rusland. Goedenavond.

Bellen met de wereld: drone-tapijten uit Afghanistan

vanaf 00:34:15

Een Perzisch tapijt op de vloer met daarop geen afbeeldingen van bloemen of landschappen, maar van Amerikaanse drones. Uit Afghanistan ontving de New Yorkse tapijtenhandelaar Kevin Sudeith een lading kleden waarop deze onbemande gevechtsvliegtuigjes te zien zijn. Mathieu Peulen belde met hem en vroeg hem wat het verhaal is achter deze ‘drone-tapijten’.

Reportage: portret van Jeruzalem

vanaf 00:38:23

De spanning in Oost-Jeruzalem is een halfjaar na de moord op drie Joodse en een Palestijnse jongen enorm opgelopen. Sinds de Gaza-oorlog afgelopen zomer zijn 2000 extra politieagenten en soldaten naar Jeruzalem gestuurd en 1000 Palestijnse jongeren gearresteerd. Dat is vier keer zoveel als in de gehele periode van de tweede Intifada, tussen 2000 en 2005.Wat verklaart deze explosieve toename, en wat betekent dat voor de status van Oost-Jeruzalem? Is dat nog altijd de toekomstige hoofdstad van de staat Palestina of is het geloof in die hoofdstad dood? Een reportage van Rik Delhaas.

Provocaties bij de Al-aqsa

vanaf 00:39:15

Provocaties bij de Al-aqsa