Op de stranden van Curaçao waar overdag toeristen liggen, komen 's nachts bootjes aan met vluchtelingen. Ersin Kiris gaat op onderzoek uit.

Curaçao is het tropische broertje van Texel. Je kunt er bier bestellen in je moerstaal en vervolgens in azuurblauwe zee stappen om te snorkelen. Maar op de hagelwitte stranden waar overdag toeristen liggen komen in de nacht bootjes aan met vluchtelingen. Ersin gaat op zoek naar het verhaal achter die vluchtelingenbootjes.

wist je dat?

De maquette in Willemstad

Ooit stond er in Madurodam een model van Willemstad, maar dat verdween in 1991 onder mysterieuze omstandigheden. OVT maakte een uitzending over de verdwijning van de miniatuurstad.  

Curaçao is sinds kort ook te bewonderen via Google Street View. DJ Joris Reer van Curacaose zender Dolfijn FM startte in 2016 een petitie om het eiland op de kaart te zetten.

Een traditioneel Curaçaos gerecht is keshi yená: een uitgeholde Gouda gevuld met een mengsel van vlees, groente en pepers. De slaven in Curaçao kregen vaak alleen de overgebleven korst van de kaas om te eten, en zo is dit wonderlijke recept ontstaan.

Blue Curaçao is helemaal niet blauw. Tenminste, niet van zichzelf. De likeur wordt gemaakt door schillen van de bittere citrusvrucht lahara in pure alcohol te weken en dat levert een kleurloos drankje op. Om de boel wat op te luisteren gaat er vaak oranje of blauwe kleurstof door het eindresultaat. 

extra's

stuur een kaart naar je vrienden

Wil je iemand vertellen wat je van de uitzending vond? Of de groeten doen uit Curaçao? Download de 'Ersin in wonderland'-ansichtkaart hier en verstuur 'm via app of mail, of print 'm uit en doe 'm ouderwets op de post.