Zijn Portugezen harde werkers of feesten ze er maar op los en is het land daardoor in een crisis beland? Portugezen houden van het goede leven, maar de crisis in het land had wel iets meer oorzaken: belastingontduiking bijvoorbeeld. Totdat de belastingdienst wekelijks dure Audi's ging verloten; vanaf dat moment kwam er ineens veel meer geld in de staatskas.

Zijn Portugezen nu de spreekwoordelijke hardwerkende mieren of zorgeloos feestende krekels?

Komiek Nuno Duarte kruipt in de huid van Jeroen Dijsselbloem en gaat op de stranden en op straat het gesprek aan met gewone Portugezen. Wat hebben ze toch een lekker lui leventje en wat houden ze van wijn en vrouwen... of niet?! Dat laatste wordt zeker niet ontkend, maar er worden wel wat kanttekeningen geplaatst.

Tot enkele jaren geleden had Portugal nog een ander groot probleem: belastingontwijking, waardoor de overheid te weinig inkomsten had. Dat veranderde in 2014 met de start van de 'Fatura da Sorta', een loterij waarbij in de eerste jaren wekelijks luxe Audi's werden verloot onder mensen die de BTW-bonnen van hun aankopen instuurden.

Portugezen zijn zo verzot op luxe auto's, dat ze massaal bonnen ging vragen en - voorzien van hun fiscaal nummer - instuurden om kans te maken op geldprijzen of de zo gewilde Audi. Sinds de invoering van de loterij zijn de inkomsten uit de omzetbelasting met maar liefst 48 procent gestegen.

De bedenker van de loterij, Jose Maria Pires, is trots op het resultaat. Door te dromen over de mooie prijzen, helpen de Portugezen hun eigen land weer uit de financiële misère en dat is iets waar zelfs Jeroen Dijsselbloem blij van zou moeten worden.

Komiek Nuno Duarte in zijn rol als Jeroen Dijsselbloem

Bedenker van de Audi loterij Jose Maria Pires