Hier vind je het complete recept van pindakaas.

Deze pindakaas komt uit aflevering 1 van het derde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette een boterham met pindakaas bereidt met zelfgebakken brood en huisgemaakte pindakaas.

ingrediƫnten voor de pindakaas

  • 500g rauwe pinda's, bij voorkeur met vel
  • scheut arachideolie (= pindaolie), maar een andere olie kan ook
  • 1 el honing of ahornsiroop, of naar smaak
  • 1/2 tl zout, of naar smaak

aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden en spreid de noten uit op een bakplaat in een enkele laag.  

Rooster ze ongeveer 15 minuten tot ze gelijkmatig bruin zijn. Keer zonodig de bakplaat halverwege de baktijd. Laat ze helemaal afkoelen.  

Maal ze in een keukenmachine tot grove kruimels. Wilt u pindakaas met een ‘crunch’, schep dan in dit stadium wat gemalen noten uit de kom en hou die apart.  

Zet de machine weer aan en draai door, ineens zullen de pinda’s gladder en zachter worden. Voeg de olie toe, schraap om de zoveel tijd met een spatel langs de randen van de kom om alles gelijkmatig te laten malen. Proef ook tussendoor voor zout en zoet. Voeg zout en honing naar smaak toe.  

Maal tot de gewenste gladheid, dat kan gerust even duren. Voeg op het laatst de achtergehouden gemalen nootjes toe en bewaar de pindakaas in een pot in de koelkast. Daar blijft hij maanden goed, mits u steeds een schoon mes gebruikt om er wat uit te halen. 

tips voor de avontuurlijke kok

Niemand houdt u tegen om dit met andere noten te proberen. Voeg ook ingrediënten toe als cacao, chilipepers, kruiden als tijm, sambal of grof zeezout. U kunt de pindakaas helemaal naar uw eigen hand zetten.

ook lekker: chocoladehagel en -pasta

Voor de hagelsag koop je een reep mooie pure chocolade. Rasp hem boven een boterham met lekker veel roomboter erop. Dat is pas échte chocoladehagel.

Voor chocoladepasta vervang je de pinda's in de pindakaas door amandelen, en voeg je cacaopoeder toe naar smaak.

Pindakaas

Aflevering 1: Boterham met pindakaas