Hier vind je het complete recept van de gepocheerde kweeën.

Deze gepocheerde kweeën komen uit aflevering 6 van het derde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met kweeperen.

ingrediënten voor de gepocheerde kweeën

  • 2 liter warm water
  • 100 g suiker
  • 200 g honing
  • 1 bio-citroen, in kwarten
  • 1 vanillestokje, overlangs opengesneden
  • 8 kardemompeulen
  • 6 blaadjes salie
  • 6 grote of 8 kleinere kweeperen

aan de slag

Breng het water, met de suiker, honing, citroen, vanille, kardemom en salie in een grote pan op middelhoog vuur aan de kook.

Schil de kweeperen met een dunschiller. Snij ze in kwarten. Ze zijn hard dus kijk uit met uw mes.  

Laat ze in de zacht kokende siroop glijden en dek de pan af met een cartouche: een op maat geknipte cirkel van bakpapier, met een gaatje in het midden.

Kook de kweeën op heel zacht vuur, minstens een uur. Ze zijn gaar wanneer u ze met gemak met een scherp mesje kunt doorprikken. U moet geen weerstand voelen.

Zijn ze nog te hard dan kookt u ze nog even door. Het kan makkelijk nog een uur duren, dit is afhankelijk van de soort en de grootte van de kweeën.

Laat ze in hun siroop afkoelen. U kunt ze in hun eigen siroop zeker een week in de koelkast bewaren.

Eet ze bij een stukje kaas of paté. Maar ook ’s morgens met yoghurt en granola of toe met ijs. Lekker om ze dan nog even in hun siroop te verwarmen en de warme siroop over het (noten-)ijs te gieten.