Hier vind je het complete recept van het nagerecht Paddenstoelenkoekjes.

Het nagerecht paddenstoelenkoekjes komt uit aflevering 1 van seizoen 2 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met paddenstoelen van Wouter, voor wie ze deze koekjes bakt. Met dit recept bak je ongeveer 36 stuks.

ingrediƫnten voor de paddenstoelenkoekjes

  • 500 g bloem
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl chinees vijfkruidenpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • snuf zout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 50 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 100 g yoghurt
  • 200 g dadelstroop, agavesiroop, stroop of honing

ingrediƫnten voor de glazuur

  • het sap van een halve citroen
  • ca. 250 g poedersuiker
  • paar druppels water
  • 1/2 el cacaopoeder

aan de slag

Meng alle droge bestanddelen met elkaar. Klop de boter met de suiker romig, voeg een voor een de eieren toe. Klop de yoghurt en de stroop erdoor. Spatel dan het bloemmengsel erdoor tot het deeg mooi samenkomt en egaal is van kleur. Pak het dan in folie en zet het in de koelkast om zeker een uur, maar liever 1 nacht te rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg twee bakplaten met bakpapier. Als het deeg koud is plakt het minder. Rol er dikke repen van en snij die in 36 hompjes. Rol die tussen uw handpalmen tot walnootgrote bolletjes en druk ze enigszins plat op een bakplaat. Dit zijn de hoedjes. Rol de rest uit tot een dunnere reep, snij die in kortere stompjes. Druk de onderkant van die stompjes een beetje bij elkaar zodat de onderkant van het steeltje van de paddenstoel strak is en een mooi ronde onderkant heeft. De bovenkant mag recht gelaten worden. Leg de steeltjes op de andere bakplaat. Bak de hoedjes 8-10 minuten, de steeltjes, korter: 7 of 8 minuten. Laat ze dan helemaal afkoelen.

Pers de citroen uit en roer er zoveel poedersuiker door tot er een yoghurtdikke glazuur ontstaat. Snij met een scherp mesje een kuitje uit de onderkant van de hoedjes. Doop het rechte eind van de steeltjes in de glazuur en druk ze in de hoed. Ga door tot alle hoeden en steeltjes in elkaar zitten. Laat ze even drogen.

Roer nog wat water, cacao en zoveel poedersuiker als nodig door de glazuur om een iets dunnere glazuur te maken. Doop de hoedjes er een voor een in en laat ze opnieuw drogen. Bewaar de koekjes in een goed afgesloten doos. Zo blijven ze langer goed.

Paddenstoelenkoekjes

Aflevering 1: Andijviestamppot met draadjesvlees van paddenstoel