onze man in teheran

alles

Door de ogen van correspondent Thomas Erdbrink ziet u een Iran zoals dat in nieuwsberichten zelden aan bod komt. Een land waar niets mag, maar alles kan. De serie werd bekroond met de Zilveren Nipkowschijf in 2015 en twee Tegels in 2016.

Een nieuwe reeks van vijf afleveringen is vanaf zondag 15 april 2018 te zien op NPO 2 (20.15 uur)

onze man in teheran: inhoud

Thomas en zijn editor Pelle Asselberg

Het was een zonsverduistering die Thomas Erdbrink (38) jaren geleden naar Iran bracht, nu is hij er getrouwd met een pittige fotografe, en een van de laatst over gebleven westerse journalisten in een land dat altijd ruzie heeft met de rest van de wereld. Onze Man in Teheran heeft een leven als een computerspel, vol valkuilen en gevaren, in Iran waar alles anders lijkt dan we dachten. Erdbrink, die vloeiend Perzisch spreekt, gaat in de vierdelige serie Onze man in Teheran voorbij aan de bekende clichés van boze baarden en vrouwen in het zwart, en geeft een unieke blik in het moderne Iran, waar vrouwen vaak de broek aan hebben en waar je een executie kunt afkopen. Het heeft letterlijk jaren gekost om de toestemmingen te krijgen om Thomas te volgen tijdens zijn werk en persoonlijke leven in Iran. Het resultaat is ongekende toegang tot een complex land waar de samenleving schuurt en kraakt, maar waar het vergeleken met buurlanden Irak en Afghanistan een oase van rust is. 

De vier afleveringen

Aflevering 1: Liefde in de islamitische republiek
Het was de liefde die Erdbrink twaalf jaar geleden naar Iran bracht. Hij trouwde er en bleef werkzaam in het land waar nog maar heel weinig westerse journalisten welkom zijn. Zijn vrouw Newsha, een bekende fotografe, en zijn schoonfamilie staan centraal. En nog veel meer vrouwen in dit land waar niks mag, maar alles kan.
lees meer over aflevering 1

Aflevering 2: Het land waar niks mag maar alles kan
Als een bevriende journalist wordt opgepakt en daarna verdwijnt, beseft Thomas Erdbrink eens te meer hoe onhelder de regels van de islamitische republiek zijn. Wat mag er nu wel en wat niet? Hij bezoekt de Iraanse Coca-Cola fabriek en het vrijdaggebed. Daar steelt 'Mr Bigmouth' keer op keer de show met zijn anti-Amerikaanse leuzen.
lees meer over aflevering 2

Aflevering 3: De Rivier des Levens
Thomas favoriete Iraanse nichtje wil net zo sterven als haar vader: als een martelaar op het slagveld. Wat hebben Iraniërs toch met lijden?
lees meer over aflevering 3

Aflevering 4: Oog om oog
Thomas assisitente is weer eens opgepakt door de moraalpolitie. Het leven is niet altijd makkelijk voor vrouwen in Iran.
lees meer over aflevering 4

Zilveren Nipkowschijf

De vierdelige reeks Onze man in Teheran was afgelopen januari en februari te zien bij de VPRO en werd bekeken door ruim 600.000 kijkers per aflevering. De waardering voor het programma was groot, zowel bij kijkers als in de media. In mei werd het vierluik bekroond met de Zilveren Nipkowprijs.
We citeren het juryrapport:

'In een knappe verweving van reality-tv en journalistieke reportage zien we een Iran zoals we dat nog nooit hebben aanschouwd: het land waar niet mag, maar alles kan, zoals de ondertitel luidt. Een serie die al onze vooroordelen en vaststaande beelden aan flarden scheurt.'
 

new york times

Een Engelstalige verkorte versie van de VPRO-serie Onze man in Teheran is online te zien bij de The New York Times. De afleveringen zijn begeleid door artikelen van en over Thomas Erdbrink en ook vind je meer achtergronden bij de gefilmde personages. Deze video's zijn door de Columbian Journalistic Review zelfs uitgeroepen tot een nieuwe genre van verslaggeving.