We gaan volgende week weer kiezen. Ditmaal de Provinciale Staten. En ook de waterschappen. We mogen stemmen op de mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat we droge voeten houden. Want dat is van oudsher de taak van de waterschappen. Maar hoe zit het eigenlijk met die waterschappen? Ze staan, zo wordt wel gezegd, aan de basis van onze democratie. Zonder waterschappen geen polderen in de politiek, is het gevoel. Maar was het ook zo, danken we onze democratie aan de boeren en polderende plattelanders uit de middeleeuwen? Historica en waterschapkenner Petra van Dam en documentairemaker Marten Minkema zijn te gast.

Verder in OVT: Vreemdelingen op Urk, vrouwen die het verschil maken in de politiek, de column van John Jansen van Galen, het middeleeuwse glazen plafond, kinderoffers, de hel tegen het christendom en in Het Spoor Terug: de wonderbaarlijke Rembrandts.

Lees hier meer over de uitzending >>>

terugluisteren

OVT gemist?

Hier vindt u alle afleveringen van het VPRO-radioprogramma OVT. Luister items terug via het fragmentenoverzicht, met daaronder pagina's voor de verschillende rubrieken: columns, boeken, Het Spoor Terug, of de zomerserie Utopia: over dromers en doemdenkers

over

over OVT

Het radioprogramma OVT biedt historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis. Beluister ons iedere zondag tussen 10:00 en 12:00 op NPO Radio 1 of via podcast.
Lees verder →

advertentie