De schattingen lopen uiteen, maar met 50 tot 100 miljoen doden is de Spaanse griep de grootste menselijke ramp uit de geschiedenis. De ziekte hield een eeuw geleden de wereld in zijn greep die uitgeput was na de Eerste Wereldoorlog. Wetenschapshistorica Floor Haalboom las het boek 'De Spaanse Griep. Hoe de pandemie van 1918 de wereld veranderde’ van Laura Spinney en is te gast.

Verder aandacht voor de Zweedse angst voor de Russen, de column van John Jansen van Galen, Hans Asperger, Wim Berkelaar met de nieuwste historische boeken, "founding father" Thorbecke en de boze gedekoloniseerde witte man.

Lees hier meer over de uitzending.

terugluisteren

OVT gemist?

Hier vindt u alle afleveringen van het VPRO-radioprogramma OVT. Luister items terug via het fragmentenoverzicht, met daaronder pagina's voor de verschillende rubrieken: columns, boeken, Het Spoor Terug, of de zomerserie Utopia: over dromers en doemdenkers

over

over OVT

Het radioprogramma OVT biedt historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis. Beluister ons iedere zondag tussen 10:00 en 12:00 op NPO Radio 1 of via podcast.
Lees verder →