Deze maand 400 jaar geleden vierden de Pilgrims, die met het schip 'The Mayflower' in 1620 in Amerika arriveerden, hun eerste oogstfeest: Thanksgiving. Tegenwoordig ligt de feestdag onder vuur. In Het Spoor Terug meer over deze Pilgrims, hun tijd in Nederland en de overgang van nationale trots naar schaamte.

Verder in OVT onder meer: de nalatenschap van Jan Foudraine en de antipsychiatrie, plafond van Caravaggio te koop, Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus, Het dekoloniseren van de geschiedenis van Afrika, en de column van Micha Wertheim.

terugluisteren

OVT gemist?

Hier vindt u alle afleveringen van het VPRO-radioprogramma OVT. Luister items terug via het fragmentenoverzicht, met daaronder pagina's voor de verschillende rubrieken: columns, boeken, Het Spoor Terug, of een van onze zomerseries.

over

de onvoltooid verleden tijd

OVT is een programma op NPO Radio 1. Het geeft historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis. Beluister ons iedere zondag tussen 10:00 en 12:00 op NPO Radio 1 of als podcast.
Lees verder →