Waren de twee zwarte mannen slaven of bedienden? En wat voor leven hadden ze gehad? Dat vroeg kunsthistorica Esther Schreuder zich af nadat ze op bovenstaand schilderij – klein afgebeeld – de beeltenissen van Cupido en Sideron aantrof tussen het gevolg van Willem V. Ze verhief de figuranten op het doek tot de hoofdfiguren van haar boek Cupido en Sideron, twee Moren aan het hof van Oranje.

Verder Rohingya-exodus in Myanmar, de Amerikaanse revolutie als voorbeeld voor de wereld, utopische architecten en wereldverbeteraars Gandhi, King en Mandela. In de documentaireserie ´Het spoor terug´deel II van Revolutie in het Gesticht.
Lees hier meer over de aflevering

terugluisteren

OVT gemist?

Hier vindt u alle afleveringen van het VPRO-radioprogramma OVT. Luister items terug via het fragmentenoverzicht, met daaronder pagina's voor de verschillende rubrieken: columns, boeken, Het Spoor Terug, of de zomerserie Utopia: over dromers en doemdenkers

over

over OVT

Het radioprogramma OVT biedt historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis. Beluister ons iedere zondag tussen 10:00 en 12:00 op NPO Radio 1 of via podcast.
Lees verder →