De stem van de vrouw in de literatuur is dat die van ‘moeder de vrouw’ of is dat een eigen geluid, van de vrouw als mens zogezegd? Ook dit jaar hield de stem van de vrouw de gemoederen bezig. ‘De moeder de vrouw’, het thema van de boekenweek, wordt vooral door mannen beschreven. Hetgeen leidde tot een kleine rel. Maar hoe zit het met de literaire vrouwenstem? In 1986 hielden de vrouwen nog een eigen Vrouwenboekenbal, waar de onderbroek van dichteres Elly de Waard en andere parafernalia geveild werden. Zou zo’n feministisch boekenbal nu weer nodig zijn? Een terugblik op het Vrouwenboekenbal en een vooruitblik op de vrouw in de literatuur. Met dichteres Elly de Waard en met schrijfster en columniste Ellen Deckwitz.

Verder in OVT: Klimaatman Baudet, de column van Nazmiye Oral, Hitlerboekjes, de Gouden Boekeneeuw en in Het Spoor Terug: De Schaamte Voorbij.

Lees hier meer over de uitzending >>>

terugluisteren

OVT gemist?

Hier vindt u alle afleveringen van het VPRO-radioprogramma OVT. Luister items terug via het fragmentenoverzicht, met daaronder pagina's voor de verschillende rubrieken: columns, boeken, Het Spoor Terug, of de zomerserie Utopia: over dromers en doemdenkers

over

over OVT

Het radioprogramma OVT biedt historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis. Beluister ons iedere zondag tussen 10:00 en 12:00 op NPO Radio 1 of via podcast.
Lees verder →

advertentie