OVT

OVT 27 november

Met deze week Fidel Castro, de oorsprong van de term Lügenpresse, Rode Khmer-leiders tot levenslang veroordeeld, een discussie over Trumps betekenis voor Europa en deel twee van documentairetweeluik Twee geloven op een kussen van Michal Citroen.

fidel castro overleden

 Op 25 november stierf Fidel Castro op 90-jarige leeftijd. We bespreken zijn leven met Jan van der Putten en Gert Oostindie.

column

Nelleke Noordervliet is deze week de columnist.

lügenpresse

Sommige aanhangers van Trump en vooral aanhangers van Alt-right  -- een extreem-rechtse club uit Amerika -- hebben er een handje van. Als het even kan dekwalificeren ze de reguliere pers als de zogeheten ‘Lügenpresse’. Niet leuk voor de pers, en ook in Duitsland is de term door Pegida recentelijk van stal gehaald. Maar wat is de oorsprong van de term Lügenpresse en is het een nazi-term?
Historicus Willem Melching is te gast

tribunaal rode khmer

Twee  Rode Khmer-leiders zijn deze week in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot levenslang door het internationale tribunaal in Cambodja. Khieu Samphan en Nuon Chea -- Broeder Nummer 2 -- kregen deze straf al in 2014 opgelegd wegens oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid. Het voormalig staatshoofd en de rechterhand van Pol Pot achten zichzelf onschuldig. ‘Wat betreft de gewone mensen wisten noch Pol Pot, noch ik dat ze werden vermoord’, aldus Broeder Nummer 2. De twee werden verdedigd door de Nederlandse advocaat Victor Koppe, die oordeelt dat beiden ten onrechte  ‘als gewetenloze psychopaten worden afgeschilderd’.
Cambodjakenner Willem van de Put komt praten over het tribunaal en de Rode Khmer.

trump een zegen voor europa?

Voor de een was de verkiezing van Donald Trump een schok, voor de ander een bevestiging dat oude tijden op hun eind lopen. Maar hoe het ook zij: het tijdperk Trump lijkt in ieder geval een breuk met de bestaande binnenlandse politiek in Amerika en vooral met de vertrouwde buitenlandse politiek van Amerika. Want moet de NAVO, en moet Europa bijvoorbeeld meer op zichzelf leren vertrouwen als Trump straks werkelijk een meer op welgemeend eigenbelang gestoelde buitenlandse politiek gaat voeren?
De stelling van deze maand in de rubriek de Bezeten Wereld luidt dan ook: ‘Trump is een zegen voor Europa’. 
Te gast is historicus Willem Melching en journaliste Elsbeth Etty.

Eens of oneens met deze stelling? Wij horen het graag. Stem hier en laat ook uw mening achter. Paneldiscussie De Bezeten Wereld

het spoor terug: twee geloven op een kussen

Een katholiek met een protestant samen in één bed, samen aan één eettafel en samen aan één bidstoel. Dat kon niet. ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, was heel lang het gezegde. Gelovigen leefden ernaar en dwongen elkaar ernaar te leven. Vanzelfsprekend met hulp van pastoor, dominee en familie. Maar gelovigen werden ook verliefd op andersgelovigen, en van het een kwam het ander.
Documentairemaakster Michael Citroen ging op zoek naar slachtoffers, betrokkenen en nabestaanden van dit eens niet kapot te krijgen dogma. Zondag het tweede deel van een tweeluik.