OVT

OVT 1 oktober 2017

Met de opening van de Maand van de Geschiedenis in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, initiatiefnemer van de Maand van de Geschiedenis.

Verder de essayist van de Maand van de Geschiedenis Herman Pleij, columnist Nelleke Noordervliet, live muziek verzorgd door de Konrad Koselleck Big Band met hun project Echo's van de Bijlmerramp, het mysterie rond de dood van de secretaris-generaal van de VN Dag Hammarskjöld eindelijk opgelost, Jacques Meerman over de geschiedenis van de hutspot, Tycho van der Hoog over hoe Noord-Korea Afrikaanse geschiedenis helpt schrijven en de levensgeschiedenis van Loesje van de posters.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Rondje door de canon

Stiekem is het de mini-uitvoering van het Nationaal Historisch Museum dat er niet kwam, maar we noemen het de Canon van Nederland. Deze is nu in een nieuw jasje te zien in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Je kunt er in een Romeinse wachttoren lopen, griezelen voor de Noormannen en nog veel meer. Je kunt er, kortom, onze geschiedenis herbeleven.
Een kleine rondgang door de Canon met Willem Bijleveld, directeur van het Openluchtmuseum waar OVT te gast is.

Geluk

‘Geluk was ooit een hemelse gave en is nu een hebbeding’- zo vat Pleij de geluksgeschiedenis van de mensheid samen. Geluk is dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis en emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij schreef het bijbehorende essay.
Herman Pleij is te gast.

Column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Hammarskjöld neergehaald

Het vliegtuig waar hij in zat zou door een ongelukje zijn neergestort in 1961. Wel heel toevallig, vond men, dat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die ging bemiddelen in het bloedige onafhankelijkheidsconflict in Congo, die dag op 17 september verongelukte. Sindsdien wordt er gesproken over het mogelijk geënsceneerde ongeluk van Dag Hammarskjöld.
Nieuw onderzoek in opdracht van de Verenigde Naties levert nieuw bewijs op dat het toestel zou zijn neergehaald.
Historicus Frank Gerits van de Universiteit Utrecht is te gast

Rondje door de canon II

Stiekem is het de mini-uitvoering van het Nationaal Historisch Museum dat er niet kwam, maar we noemen het de Canon van Nederland. Deze is nu in een nieuw jasje te zien in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Je kunt er in een Romeinse wachttoren lopen, griezelen voor de Noormannen en nog veel meer. Je kunt er, kortom, onze geschiedenis herbeleven.
Een tweede kleine rondgang door de Canon met Willem Bijleveld, directeur van het Openluchtmuseum waar OVT te gast is.

Geschiedenis Festival

Annegreet van Bergen vertelt er over de jaren vijftig, de Engelse historicus Anthony Beevor over het Ardennenoffensief en Hans Goedkoop speelt quizmaster. Op 7 oktober opent de Maand van de Geschiedenis met het zogeheten Geschiedenis Festival met deze en nog veel meer interessante historische gasten.
Annemarie Laven, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad, blikt vooruit.

Bijlmerramp

De Bijlmerramp is 4 oktober alweer 25 jaar geleden. Naar aanleiding van deze catastrofe maakte componist en bandleider Konrad Koselleck het programma "Echo's van de Bijlmerramp". Rapper Mitchell ‘Mizztamizzo’ van Ommeren, geboren in de Bijlmer en drie jaar oud tijdens de ramp, komt rappen en vertellen over zijn herinneringen.

Hutspot-historie

“Haring en hutspot wekken in het hart van een rechtgeaard, wel onderwezen Nederlander steeds een aandoening van trots”, aldus het kookboek uit 1891 dat het standaardwerk van de Hollandse Huishoudscholen vormde. Jacques Meerman, eerder auteur van kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken, eerde de hutspot met een eigen boek: de Kleine geschiedenis van de hutspot.
Jacques Meerman is te gast.

Hoe Noord-Korea de Afrikaanse geschiedenis helpt schrijven

Wie in Namibië op zoek gaat naar sporen van de onafhankelijkheidsoorlog zal zich verbaasd achter zijn oren krabben. Grote monumenten als die van het onafhankelijkheidsmuseum in Windhoek hebben bijna allemaal een uitgesproken stalinistisch karakter. Historicus Tycho van der Hoog ontdekte dat Noord-Koreaanse arbeiders de afgelopen decennia talloze monumenten, musea en andere gebouwen ontwierpen en bouwden in zuidelijk Afrika. Hij schreef er zijn masterscriptie over. We praten over de bijzondere relatie tussen het op het oog zo geïsoleerde Noord-Korea en de regerende regimes van Zimbabwe en Namibië.
Historicus Tycho van der Hoog van de Universiteit Leiden is te gast.

Arnhems Loesje

We kennen ze allemaal, de Loesje-posters. Van het persoonlijke ‘Wees radicaal jezelf’ tot meer politieke en maatschappelijke teksten als ‘is er eigenlijk wel vraag naar economische groei?’. Loesje blijkt ook nog een Arnhems Meisje, want ze komt voort uit de Arnhemse Muurkrant-scene.
Loesje-figuur van het eerste uur Anne Veenstra is te gast.