OVT

OVT 31 december 2017

Zoals gebruikelijk eindigt OVT het jaar weer met het jaarlijks "In Memoriam": een terugblik op onder meer leven en betekenis van Helmut Kohl, Jeanne Moreau, Fred van der Spek en Jorge Zorrequieta.

Daarnaast aandacht voor 200 jaar Frankenstein en in Het Spoor Terug deze week een documentaire over Bijlmerflat de Gliphoeve.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

In Memoriam

Ook dit jaar overleden er weer tal van bekende persoonlijkheden die ons verbinden met deze en vooral met de vorige eeuw. De man van het ene Duitsland Helmut Kohl, filmster Jeanne Moreau, de onverbeterlijke pacifistisch socialist Fred van der Spek en niet te vergeten Jorge Zorrequieta, de vader en schoonvader van. Als gebruikelijk herdenken wij een aantal van hen in OVT’s eigen seculiere requiem. Met historicus Wim Berkelaar, Amerikaniste Markha Valenta en publiciste Tamarah Benima

200 jaar Frankenstein

1 januari 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat de wereld kennismaakte met Victor Frankenstein en het gruwelijke wezen dat hij creëerde. Beide figureerden in wat wel de eerste sciencefiction roman genoemd wordt: Frankenstein, or the modern Prometheus. Dr. Frankenstein en zijn Monster leven nog steeds door. Hoe keek men toe en nu naar het verschijnsel? Janneke Budding schreef ''Frankenstein; het Monster en zijn Makers'' en is te gast.

Het spoor terug: De Gliphoeve

Rond de onafhankelijkheid in 1975 kwamen veel Surinamers naar Nederland, waar nauwelijks huisvesting was geregeld. Het kraken van Bijlmerflat Gliphoeve werd een van de eerste uitingen van zwart activisme in Nederland. Oud-bewoners en betrokkenen blikken terug op het roemruchte verleden van de flat. Een radiodocumentaire van Maartje Duin en Daan Dekker, oorspronkelijk gemaakt voor Radiodoc. Bekijk hier ook de multimediale productie: https://www.vpro.nl/programmas/gliphoeve.html