OVT

OVT 3 juni 2018

Misschien mag het dan eindelijk: Macedonië mag wellicht Macedonië gaan heten. Na dertig jaar diplomatiek gesteggel tussen de Grieken en het dwergbuurlandje, lijken de twee landen binnenkort tot een akkoord te komen.
Het conflict over de naam schijnt terug te gaan op een conflict van wie nu eigenlijk Alexander de Grote was en is.

Verder aandacht voor de jonge Jeanne D'arc, de column van Philip Freriks, Valsmunterij, Christina van Zweden, DNA-testen, Henk Vonhoff en een Spoor Terug over 40 jaar IKEA.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

De jonge Jeanne d’Arc

Het is 1425. Engeland is al bijna 100 jaar in oorlog met Frankrijk. Een herderinnetje vertelt, aan ieder die het horen wil, dat ze het op wil nemen tegen de Engelsen. En al probeert een non het haar uit het hoofd te praten. De kleine Jeanette zet door en zal Jeanne d’Arc, de maagd van Orléans worden.
Haar jeugdjaren zijn het onderwerp van de film Jeanette.
Middeleeuwenkenner Sanne Frequin bekeek de film en komt praten over het beeld van Jeanne in deze en eerdere films.

Macedonië

Misschien mag het dan eindelijk: Macedonië mag wellicht Macedonië gaan heten, en niet langer ‘de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië’ - afgekort FYROM - zoals Griekenland wil. Na dertig jaar diplomatiek gesteggel tussen de Grieken en het dwergbuurlandje, lijken de twee landen binnenkort tot een akkoord te komen.
Het conflict over de naam schijnt terug te gaan op een conflict van wie nu eigenlijk Alexander de Grote was en is. Te gast is oudheidkundige Daniëlle Slootjes.

Column

Philip Freriks is deze week de columnist.

Valsmunterij

Deze week staat de Nederlander Patrick O. voor een Engelse rechtbank omdat hij wordt verdacht van valsmunterij. De Nederlander zou met 4 medeverdachten verantwoordelijk zijn geweest voor het op grote schaal vervalsen van pond-muntstukken. Op het hoogtepunt was naar schatting één op de 30 munten vals, waarvan twee derde uit Nederland zou komen. In reactie daarop ontwikkelde de Engelse Bank een twaalfhoekig pond-muntstuk dat minder simpel na is te maken.
Wat deed men in het verleden tegen valsmunters en valsmunterij? Een gesprek met Paul Beliën, numismaticus en conservator bij De Nederlandsche Bank.

Christina van Zweden

Ze was een Zweedse prinses, goed Luthers opgevoed. Ze wilde van Stockholm het Athene van het Noorden maken, ze hield er een onconventionele levensstijl op na, was nogal mannelijk en doortastend in haar optreden en eindigde als katholieke bekeerling in Rome, smachtend voor een kardinaal.
Kortom, het leven van Christina van Zweden was een en al drama. De Zweeds-Nederlands componist Klas Torstensson maakte een muziekstuk over haar dat deze week in première ging. De componist is te gast.

Ancestry DNA-Test

‘Het is heel bijzonder, maar je gaat je echt meer verwant voelen met andere mensen die uit hetzelfde land komen. Gek toch? Ik bedoel er is verder niets veranderd, maar mijn wereld is zeker een stukje groter en opener geworden nu ik de resultaten weet!’
Zo schrijft een jonge vrouw die net gelezen heeft dat haar voorouders niet uit Nederland komen. Ze ontdekte dit heuglijke feit dankzij de Ancestry DNA-test, die zij liet afnemen. De test lijkt een nieuwe cultus te worden die de ouderwetse archievengenealogie niet zozeer vervangt, maar doet vergeten. De Ancestry DNA-test is een van de tophits op het Famillement in Leeuwarden aanstaande zondag. Vanuit het Famillement is Yvette Hoitink te gast.

Henk Vonhoff

Hij was een ouderwetse liberaal zoals ze niet meer gemaakt worden, en hij was een regent zoals ze niet meer bestaan. Henk Vonhoff heeft nu zijn biografie. En wat blijkt? Hij wilde eigenlijk toneelspeler worden en rende met een trimgroepje door de bossen om zijn gewicht op aanvaardbaar algemeen peil te krijgen.
Historicus Diederick Slijkerman schreef de biografie ‘Liberaal zwaargewicht’ en is te gast.

Het Spoor Terug: Veertig jaar IKEA

In 1978 werd in Sliedrecht de eerste Nederlandse IKEA-vestiging geopend. Niemand kon zich op dat moment voorstellen dat de gemiddelde Nederlandse huiskamer en slaapkamer binnen een tiental jaren IKEA-drachtig zou blijken. Ons Nederlandse woonlandschap is sinds 1978 definitief veranderd.

Zo toont documentairemaker Michal Citroen in het tweeluik ‘Veertig jaar IKEA en de democratisering van de smaak’. Deze zondag is het eerste deel te beluisteren.