OVT

OVT 7 oktober 2018

OVT zendt deze week uit vanuit Alkmaar, waar het eerste belangrijke succes van onze Tachtigjarige Oorlog dit weekend gevierd en herdacht wordt. Op het Ontzet van Alkmaar in 1573 kijken we terug met kundige gasten. Daarnaast duikt OVT in pijnlijke onderwerpen als de foute Poolse priesterkaste en de laatste avond van Martin Luther King.

Verder in OVT: Luilekkerland, paradijs Bali, vroege vrijheid in Suriname en de column van John Jansen van Galen en live muziek door de Alkmaarse Luuk Ransijn

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Victorientje

In de volksmond werd het monument Victorientje genoemd, het standbeeld van beeldhouwer F.A. Stracke dat het Alkmaars Ontzet herdenkt. De eerste steen voor het monument werd op 8 oktober 1873 gelegd. Het beeld werd onthuld op 9 oktober 1876. Harry de Raad van de Historische Vereniging Alkmaar vertelt over het monument.

Zwarte clerus

De film Kler, oftewel de clerus, ging onlangs in Polen in première en leidde gelijk tot een rel. Want de speelfilm over onder meer het misbruik in de kerk zou een brute aanval zijn op het instituut van wijlen Johannes Paulus. De film trok het eerste weekend een miljoen kijkers en lijkt inzet te worden van de politieke strijd tussen progressief en conservatief Polen, dat 21 oktober aanstaande naar de stembus gaat. Te gast is Polencorrespondent Ekke Overbeek die een onthullend boek schreef over misbruik in de katholieke kerk.

Column

John Jansen van Galen is deze week de columnist.

Vroege vrijheid

De slavernij werd afgeschaft in 1863. Zo staat het in de schoolboekjes. Maar dat voor die tijd slaven in Suriname al hun eigen zelfstandigheid zochten en organiseerden in straten, huizen en erfjes is minder bekend. Historicus Karwan Fatah-Black ging op zoek naar sporen van vrijheid en schreef ‘Eigendomsstrijd. De geschiedenis van slavernij en emancipatie in Suriname’. De historicus is te gast.

Victoriestad Alkmaar

In Alkmaar begon de victorie, maar wanneer ook alweer? In 1573 dus, toen de Tachtigjarige oorlog alweer vijf jaar oud was en er nog 75 jaar oorlog – met vrede tussendoor – was te gaan. Maar wat gebeurde er precies in Alkmaar en hoe belangrijk was dat voor de Opstand, die in 1568 begon zonder dat iedereen dat in de gaten had. Historici Luc Panhuysen en Yolanda Rodríguez Pérez komen praten over de twee cruciale jaren, 1568 en 1573.

Watergeus Sonoy

Zijn woonstede, ooit een geroofd klooster is nu een restaurant. Maar wie was Diederik van Sonoy? Watergeus, edelman, opstandeling van het eerste uur, en tenslotte, als gouverneur van Alkmaar, zetbaas van Willem van Oranje. Harry de Raad van de Historische Vereniging Alkmaar, vertelt over de plaatselijke held.

Luilekkerland

Afgelopen week verscheen het kookboek ‘Luilekkerland’ van vader-en-dochter-duo Onno en Charlotte Kleyn, respectievelijk culinair journalist en culinair historica. Ze noemen het zelf een magical mystery tour door de keukens van weleer, want het is een boek wat aan de hand van vijf eeuwen Nederlandse kookboeken probeert te achterhalen wat de Nederlandse keuken behelst. Daarnaast bevat het ook de lekkerste en meest bijzondere recepten van de 16e eeuw tot nu toe. Vader en dochter zijn te gast.

Paradijs Bali

Bali is al sinds jaar en dag het Indonesische Lloret de Mar. Het inmiddels toeristische oord werd eind negentiende eeuw door Nederland met geweld gepacificeerd. Sindsdien wordt het gepresenteerd als exotisch paradijs.
In het Museum van Volkenkunde te Leiden is te zien hoe Bali die reputatie van tropische lusthemel voor vermoeide blanken kreeg. Conservator Francine Brinkgreve komt vertellen over de tentoonstelling ‘Welcome to paradise’.

Mountaintop-King

We kennen Martin Luther King  van zijn speech over die droom. Zijn beroemde Mountaintop-speech van 3 april 1968 was minstens zo visionair en spectaculair. Een dag later zou hij worden vermoord. De Amerikaanse zwarte schrijfster Katori Hall schreef er in 2009 het toneelstuk The Mountaintop over: een vertelling over de laatste avond uit zijn leven. Het toneelstuk, onder regie van Teunkie van der Sluijs, is nu in Nederland te zien. Te gast zijn historica Nancy Jouwe en acteur Dennis Rudge, bij wiens ouders thuis een tegeltje aan de muur hing met een portret van Martin Luther King. De acteur speelt de zwarte bevrijdingsdominee.

VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van VPRO tijdens de Maand van de Geschiedenis vind u hier