OVT

OVT 8 juli 2018

Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man en trapt deze week af met Herman Melville’s The Confidence-Man, een genadeloze 19e-eeuwse analyse van Amerika als narrenschip vol zwendelaars, oplichters en hun goedgelovige slachtoffers. Met hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer Xandra Schutte, Amerikanist Eduard van de Bilt en essayist Jan Postma.

Verder een historische vakantietip en een documentaire over hekken: Nederland is het meest behekte land ter wereld, hoe is dat zo gekomen?

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

De affaire-Vermaning

Tjerk Vermaning, de schipperszoon en autodidact, vond halverwege de vorige eeuw tal van stenen werktuigen die aantoonden dat er bijna 100.000 jaar mensen rondliepen in Drenthe. Probleem was dat zijn spectaculairste stukken vervalst bleken te zijn. Een bittere strijd ontstond tussen voor- en tegenstanders van Vermaning. Het ging om meer dan oude vondsten alleen, het was ook een strijd van amateurarcheologen tegen het establishment van de Groninger Universiteit. Het Drents museum vertelt het hele verhaal in een grote tentoonstelling. Archeoloog Wijnand van der Sanden vertelt over de affaire die decennialang archeologische harten sneller heeft doen kloppen.

Modern Man 1: Melville’s the Confidence Man

Kunnen klassieke boeken ons helpen om de moderne mens te begrijpen? OVT zoekt het uit in de zomerserie Modern Man en trapt deze week af met Herman Melville’s The Confidence-Man, een genadeloze 19e-eeuwse analyse van Amerika als narrenschip vol zwendelaars, oplichters en hun goedgelovige slachtoffers. Met hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer Xandra Schutte, Amerikanist Eduard van de Bilt en essayist Jan Postma. Presentatie: Jos Palm en Julie Blussé.

Vakantieman op reis in de Rif

Iedere week vragen wij een expert op het gebied van geschiedenis om een bijzondere en onbekende vakantietip te geven. Deze week neemt schrijver Asis Aynan ons mee naar zijn geboortegrond. Hij vertelt over de Slag om Annual en de Riffijnse onafhankelijkheidswens door de jaren heen.

Het hek geopend

Nederland is het meest behekte land ter wereld. Hoe is dat zo gekomen? Waarom vinden we hekken zo belangrijk? Marten Minkema sprak met de grootste hekkenkenners van Nederland, waaronder hekkenmaker Frans Ruigrok, hekkensocioloog Herman Vuijsje en hekkenschrijver Peter Meijer, auteur van 'Hekken in Nederland', met wie hij langs landgoederen aan de Vecht loopt. Daar is het hek territoriumbegrenzer èn statussymbool. Weelderige, antieke hekken die vaak nog meer hebben gekost dan het huis dat ze afschermen. Wie dus dacht dat een hek gewoon een hek is, komt bedrogen uit. Meer dan dat: tijdgeest en volksaard worden perfect weerspiegeld in de hekcultuur van een land.

Deze documentaire werd eerder uitgezonden bij de RVU op 13 juni 2003.